Orbán po Slovensku hrá politické hry aj v Bosne

Maďarský premiér Viktor Orbán navštívil správne centrum bosnianskej Republiky srbskej Banju Luku, kde sa stretol s vodcom bosnianskych Srbov Miloradom Dodikom.

07.11.2021 11:37
Viktor Orbán Foto:
Viktor Orbán
debata (1)

Ten v poslednej dobe často hovorí o možnosti vyhlásenia nezávislosti Republiky srbskej. Maďarsko má záujem na mieru, stabilite a bezpečnosti na Balkáne a Srbi žijúci v Republike srbskej hrajú v tomto procese kľúčovú úlohu, vyhlásil podľa maďarskej agentúry MTI Orbán.

Daytonská mierová dohoda z roku 1995 upravuje vnútorné rozdelenie bývalej juhoslovanskej republiky Bosny a Hercegoviny na Republiku srbskú a chorvátsko-bosniacku Federáciu Bosny a Hercegoviny. Zem zjednocuje centrálna vláda a trojčlenné predsedníctvo, ktoré je kolektívnym vrchným veliteľom armády.

Bosna a Hercegovina Slovensko Gajdoš návšteva Čítajte viac Schmidt neprišiel a Rusko súhlasilo. Misia EÚ v Bosne pokračuje

Návšteva Orbána, považovaného za Dodikovho spojenca, prichádza v čase zvýšeného napätia v Bosne a Hercegovine, v ktorej podľa niektorých názorov hrozí rozpad a ozbrojený konflikt. Zástupcovia bosnianskych Srbov od júla bojkotujú prácu ústredných inštitúcií na protest proti zákazu popierania srebrenickej genocídy, ktorý vyhlásil bývalý vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva Valentin Inzko niekoľko dní pred koncom svojho mandátu.

„Maďarské dejiny jasne ukazujú, aké majú udalosti v (balkánskej) oblasti dopady na našu krajinu,“ uviedol Orbán a sľúbil, že Budapešť bude podporovať rozvoj regiónu. „Rozšírime našu susedskú a hospodársku spoluprácu na Republiku srbskú, budeme podporovať malé a stredne veľké podniky, a tak dáme nové príležitosti aj maďarským podnikateľom,“ do­dal.

Tomáš Malatinský Čítajte viac V hre sú Česi, Maďari či Nemci. Predajom SSE padne do rúk cudzej vlády, upozorňujú zväzy
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Bosna a Hercegovina #Milorad Dodik