Ustúpili až po úmrtí ženy. Prísne pravidlá interrupcií v Poľsku zmiernili

Poľské ministerstvo zdravotníctva v nedeľu vydalo pokyny pre lekárov, v ktorých potvrdilo, že umelé ukončenie tehotenstva je zákonné v prípade, keď je ohrozené zdravie alebo život ženy. Informovala o tom agentúra AP.

07.11.2021 17:12
poľsko, protest Foto: ,
Ľudia protestujúci proti prísnym potratovým pravidlám v poľskej Varšave v sobotu 6. novembra 2021.
debata (7)

Ministerstvo upozornilo, že ukončenie tehotenstva je v prípade ohrozenia zdravia – či dokonca života ženy – v súlade so zákonom. Lekári sa podľa ministerstva nesmú báť „prijať rozhodnutie“ na základe svojich skúseností a dostupných znalostí z oblasti medicíny.

Tento dokument určený lekárom – pôrodníkom ministerstvo vydalo v reakcii na smrť tehotnej ženy, ktorej bol odopretý umelý potrat.

poľsko Čítajte viac Desivé, kruté. Zákony zabíjajú ženy, odkázali Poľky vláde

Zmienená žena bola v 22. týždni tehotenstva, keď ju v septembri hospitalizovali v nemocnici v meste Pszczyna, pretože jej odtiekla plodová voda. Podľa miestnych médií sa lekári po odtečení plodovej vody rozhodli počkať, kým plod zahynie, namiesto toho, aby žene vykonali interrupčný zákrok. Plod v tele ženy napokon aj naozaj zahynul, pričom žena krátko po tom zomrela na septický šok.

Týmto lekárom pozastavili výkon praxe a prokuratúra začala vyšetrovanie, píše AP.

Jedna z najprísnejších

Do ulíc niekoľkých poľský vyšli minulý týždeň stovky demonštrantov, ktorí pokladajú za príčinu smrti tejto ženy prísny poľský interrupčný zákon.

košice, Čítajte viac Košičania na Záborskú vytiahli varechy

Poľský ústavný súd vlani v októbri rozhodol, že interrupcie z dôvodu nezvratných vývojových chýb plodu, ktoré zahŕňajú rozsiahle spektrum poškodenia od Downovho syndrómu až po smrteľné choroby, sú protiústavné.

Poľská legislatíva týkajúca sa interrupcií bola aj predtým jednou z najprísnejších v Európe a pripúšťala interrupciu len v prípade znásilnenia, ohrozenia života matky alebo vážneho poškodenia plodu, pripomína AP.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #interrupcie