Letné záplavy v Nemecku vyprodukovali toľko odpadu ako normálne za 40 rokov

Po letných záplavách, ktoré spustošili časti západného Nemecka a pripravili o život bezmála 200 ľudí, bolo len v najhoršie postihnutom okrese Ahrweiler odprataných viac ako 300 000 ton sutiny a odpadu.

07.11.2021 19:49
Nemecko Počasie Záplavy Foto: ,
Poškodený dom pri rieke Ahr v zaplavenej obci Insul, spolkovej krajine Porýnie-Falcko na západe Nemecka vo štvrtok 15. júla 2021
debata

Zodpovedá to množstvo, ktoré by tu za normálnych okolností vznikalo 40 rokov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Správa okresu Ahrweiler v spolkovej krajine Porýnie-Falcko ďalej uviedla, že zvoz odpadu vzniknutého záplavami si vyžiadal 22 000 jázd nákladných vozidiel. Na jednej zo skládok, kam bola navezená asi polovica odpadu z okresu, vznikla hromada niekoľko stoviek metrov dlhá a 20 metrov vysoká.

burka Čítajte viac Zmeny klímy spôsobia v západnej Európe aj viac extrémnych zrážok

„Pravý rozmer tragédie je viditeľný, až keď si uvedomíte, že mnoho dotknutých ľudí bolo nútených vyhodiť nielen odpad, ale aj všetok svoj majetok,“ citovala agentúra AP poslanca krajinského snemu za okres Ahrweiler Horsta Giesa. Politik doplnil, že veci ako rodinné albumy alebo detské maľovky nejde nahradiť.

Prívalové dažde a mohutné záplavy zasiahli v polovici júla prevažne nemecké spolkové krajiny Porýnie-Falcko a Severné Porýnie-Vestfálsko. Celkovo si záplavy na západe Nemecka vyžiadali vyše 190 životov, ďalších asi 40 ľudí zomrelo v susednom Belgicku, kde voda zaplavila juhovýchod krajiny. Veľká voda spôsobila rozsiahle škody aj v Holandsku, Luxembursku či Švajčiarsku. Záplavy gradovali v dňoch 14. a 15. júla a o niekoľko dní neskôr zasiahli aj východ Nemecka.

Brigita Schmögnerová, foto do ankety Čítajte viac Ignoruje biznis klímu?
debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #odpad #záplavy