Vo Švédsku sa vykoľajilo 38 vagónov so železnou rudou

Na severe Švédska sa vykoľajili takmer štyri desiatky vagónov nákladného vlaku naloženého železnou rudou. Nehoda sa stala pri meste Gällivare, ktoré sa nachádza asi 1 000 kilometrov od Štokholmu za polárnym kruhom.

07.11.2021 20:42
debata

Príčina vykoľajenia je predmetom vyšetrovania, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie ťažobnej spoločnosti LKAB.

Hovorca firmy LKAB Anders Lindberg povedal verejnoprávnemu rádiu SVT, že vlak s celkovou váhou 8 000 ton mal 68 vagónov, z ktorých 38 sa vykoľajilo.

Nehoda, pri ktorej nebol nikto zranený, môže mať ďalekosiahle dôsledky pre vlakovú premávku na švédskom ďalekom severe. Podľa JIT totiž vznikli škody na železničnej trati a aj trakčnom vedení. Na prepravu osôb sa pre nasledujúce dni počíta s náhradnou autobusovou dopravou.

Nákladný vlak išiel po zhruba 500 kilometrov dlhej jednokoľajovej trase, ktorá spája nórsky Narvik so švédskym prístavným mestom Lulea. LKAB dlhodobo požaduje, aby trasa získala druhú koľaj, pretože ide o jeden z najvyťaženejších železničných koridorov v celom Švédsku. Kľúčový je z hľadiska prepravy železnej rudy z rozsiahlych baní v Kirune.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Švédsko #vykoľajenie vlaku