Ruský súd potvrdil odmietavé stanovisko k prevozu Paula Whelana do USA

Odvolací súd v ruskom meste Nižný Novgorod v pondelok zamietol odvolanie amerického občana Paula Whelana, ktorý bol 15. júna 2020 súdom odsúdený za špionáž na 16 rokov väzenia v nápravnom zariadení s vysokým stupňom stráženia.

08.11.2021 09:54
debata (11)

Ako informovala agentúra Interfax, ruský súd zamietol Whelanovo odvolanie proti stanovisku regionálneho súdu, ktorý sa odmietol zaoberať jeho žiadosťou o prevoz do USA a odpykanie si trestu v tamojšej väznici.

Podľa agentúry Interfax nebol Whelan na dnešnom pojednávaní prítomný. Jeho právnik avizoval, že jeho mandant sa proti rozhodnutiu súdu odvolá a nevylučuje ani podanie na Európsky súd pre ľudské práva.

„Domnievame sa, že Paulovi bola fakticky odopretá spravodlivosť, na ktorú má každý nárok,“ uviedol jeho právnik Vladimir Žerebenkov.

Whelana, ktorý má americký, britský, kanadský aj írsky pas, zatkla Federálna bezpečnostná služba (FSB) v moskovskom hoteli 28. decembra 2018. Podľa DPA u neho FSB našla USB kľúč s utajenými informáciami.

Whelan od začiatku všetky obvinenia odmieta. Tvrdí, že bol v Moskve, aby sa ako hosť zúčastnil na priateľovej svadbe. Podľa obhajoby si myslel, že USB kľúč obsahuje fotografie z dovolenky.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Paul Whelan