Fraška, podvod, výsmech. Zahraničie kritizuje víťazstvo Ortegu

Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares označil v pondelok znovuzvolenie nikaragujského prezidenta Daniela Ortegu na štvrté funkčné obdobie po sebe za "frašku" a výsmech ľudu krajiny, medzinárodného spoločenstva a "predovšetkým demokracie".

08.11.2021 13:21
Nikaragua voľby prezidentské parlamentné Foto: ,
Muž kráča okolo kresby nikaragujského prezidenta Daniela Ortegu v Manague počas prezidentských a parlamentných volieb v Nikarague v nedeľu 7. novembra 2021.
debata (18)

Reagoval na správy z Nikaraguy, podľa ktorých bol úradujúci prezident Daniel Ortega znovuzvolený do funkcie, pričom podľa oficiálnych čiastkových výsledkov získal približne 75 percent hlasov.

Tieto čiastkové výsledky boli zverejnené po sčítaní hlasov odovzdaných v 49 percentách volebných miestností. Volebná komisia súčasne informovala, že účasť na voľbách dosiahla 65,34 percenta.

Biden: Voľby sú podvod

Za „podvod“ označil voľby v Nikaraguy americký prezident Joe Biden, keďže Ortega predtým odstavil svojich najvážnejších konkurentov.

„To, čo dnes (v nedeľu) zorganizovali nikaragujský prezident Daniel Ortega a jeho manželka, viceprezidentka Rosario Murillová, boli podvodné voľby, ktoré neboli ani slobodné, ani spravodlivé a určite nie demokratické,“ uviedol šéf Bieleho domu vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Ortegov režim podľa Bidena „zmanipuloval výsledok ešte pred dňom volieb“ tým, že v posledných mesiacoch dal uväzniť 39 opozičných predstaviteľov vrátane siedmich potenciálnych prezidentských kandidátov a „blokoval politické strany“. Biden tiež kritizoval nikaragujského lídra za „šikanovanie“ nezávislých médií, súkromného sektora a predstaviteľov občianskej spoločnosti.

Americký prezident vyzval Ortegu a jeho manželku, aby „prijali okamžité opatrenia na obnovenie demokracie v Nikarague“ a okamžite a bezpodmienečne prepustili ľudí, ktorí sú neprávom zadržiavaní. Spojené štáty podľa Bidena využijú všetky diplomatické a ekonomické nástroje, ktoré majú k dispozícii, aby podporili obyvateľov Nikaraguy a postavili pred spravodlivosť vládu a tých, ktorí jej pomáhajú.

30 zatknutých

Agentúra AFP pripomenula, že v uplynulých mesiacoch bolo na základe vágnych obvinení z podkopávania „suverenity Nikaraguy“ zadržaných viac ako 30 predstaviteľov opozície, vrátane Ortegových bývalých partizánskych spolubojovníkov a siedmich potenciálnych prezidentských kandidátov.

Daniel Ortega Čítajte viac EÚ uvalila sankcie na stúpencov nikaragujského prezidenta Ortegu

S Ortegom ako jeho viceprezidentka kandidovala aj jeho manželka, Rosario Murillová.

Ortega bol pri moci už po zosadení diktátora Anastasia Somozu v roku 1979 až do roku 1990. V roku 2006 bol opätovne zvolený za prezidenta. V roku 2014 jeho vládnuca strana Sandinistický front národného oslobodenia (FSLN) presadila reformu ústavy, ktorá zrušila obmedzenie počtu funkčných období prezidenta.

Upíri prahnúci po krvi

Daniel Ortega je údajne vážne chorý a v krajine v skutočnosti vládne jeho manželka, ktorá je od roku 2017 viceprezi­dentkou. Je známa svojimi ohnivými prejavmi pretkanými biblickými a ezoterickými citátmi; káže síce o „láske a zmierení“, ale opozíciu označuje za „upírov prahnúcich po krvi“, napísala AFP.

Murillová sa stretla s Ortegom v roku 1977, keď bola revolucionárkou bojujúcou proti Somozovej diktatúre. Čoskoro nadviazali vzťah, no vzali sa až v roku 2005. Bolo to jej v poradí už štvrté manželstvo.

Keď Murillovej dcéra z predchádzajúceho manželstva, Zoilamérica Narváezová, v roku 1998 obvinila Ortegu, že ju od 11 rokov sexuálne zneužíval, Murillová sa postavila na stranu svojho manžela. Sandinistický sudca žalobu napokon zamietol.

Dnes žije Narváezová v Kostarike, kde sa o svojej matke vyjadruje hanlivo. „Ide im o životy, pretože bez politickej moci neprežijú,“ povedala.

„Ortega našiel v Murillovej to, čo mu chýbalo, a Murillová našla v Ortegovi výťah (k moci), ktorý potrebovala,“ uviedol Fabián Medina vo svojej knihe venovanej aj Ortegovcom.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Nikaragua #Daniel Ortega