Česko spustí drsnú očkovaciu kampaň. Minister: Dosť bolo vysvetľovania

V Česku za uplynulých sedem dní pribudlo viac ako 53-tisíc potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 20-tisíc viac ako v predchádzajúcom týždni. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz s tým, že aj to je dôvod, prečo sa česká vláda rozhodla úplne zmeniť stratégiu očkovacej kampane.

08.11.2021 18:40 , aktualizované: 18:51
Česko, brutálna kampaň, koronavírus Foto:
České ministerstvo zdravotníctva pripravilo "brutálnu kampaň" so zábermi z nemocníc s pacientmi s COVIDOM-19, aby pritiahla k očkovaniu proti koronavírusu ďalších ľudí.
debata (259)

Na sociálnych sieťach, v novinách i televízii budú odteraz ukazovať pacientov nakazených koronavírusom v tej najdrsnejšej podobe, ako ich nafotili zdravotníci. Vláda si od použitia fotografií mŕtvych a trpiacich ľudí sľubuje zvýšenie záujmu o očkovanie medzi dosiaľ nerozhodnutými ľuď­mi.

Drsnú kampaň, v ktorej budú figurovať reálni pacienti s ochorením COVID-19, sa ministerstvo zdravotníctva chystá spustiť v utorok, informuje TN.cz.

„Konečne! A ja som videl tie obrázky. Prichádza brutálna kampaň. Ľudia musia jednoducho vedieť, že COVID-19 je ohrozenie života,“ myslí si premiér Andrej Babiš. „Ono sa hovorí brutálna, ale je to realistické. Po tých fázach kampane, keď sme dosť vysvetľovali, vyvracali niektoré dezinformácie, je teraz nutné ukázať reálnu situáciu,“ skonštatoval minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Nový Zéland, koronavírus Čítajte viac Covidom sa nakazilo už 250 miliónov ľudí

Fotografie najprv uvidia ľudia na sociálnych sieťach, pričom spoločnosť Facebook podľa TN.cz vláde poskytla algoritmus pravdepodobne neočkovaných a kampaň tak bude adresne mieriť presne na tých, ktorých má presvedčiť. „Musíme komunikáciu smerovať na tých 20 %, kde ešte vidíme nejaký potenciál. Želali by sme si, aby tá kampaň nevyvolala debatu o etike a morálke, ale aby vyvolala debatu k očkovaniu,“ doplnil hovorca rezortu zdravotníctva Daniel Köppl.

Minister verí v 10 %

Psychológ Karel Humhal v rozhovore pre TV Nova poznamenal, že to v ňom vyvolalo asociáciu k obrázkom na cigaretách a skonštatoval, že „určitá časť ľudí na to bude reagovať a nechá sa tým ovplyvniť a bude časť ľudí, ktorí budú tvrdošijne odolávať až kým sami neochorejú“.

V Česku je v súčasnosti zaočkovaných takmer 70 % ľudí a nová kampaň by mala presvedčiť aspoň niektorých, ktorí zatiaľ vakcínu odmietajú. „Ja si myslím okolo 10 percent ľudí, ktorí tým môžu byť oslovení a môžu sa rozhodnúť pre to, že sa nechajú zaočkovať“ vyjadril svoje očakávania Vojtěch.

Eduard Heger Čítajte viac Heger k šíreniu epidémie: Vláda musí prijať ráznejšie opatrenia
259 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koronavírus #očkovanie proti covidu