Japonská sestrička, ktorá zavraždila troch pacientov, dostala doživotie

Niekdajšiu zdravotnú sestru odsúdili v utorok v Japonsku na doživotie za vraždu troch pacientov, ktorým pridala do infúzie dezinfekčný roztok. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na správy miestnych médií.

09.11.2021 13:22
debata

Tridsaťštyriročná Ajumi Kubokiová sa počas súdneho procesu priznala k usmrteniu trojice pacientov vo veku nad 70 a 80 rokov. Verdikt nad ňou vyriekol okresný súd v meste Jokohama.

Kubokiová ešte počas vyšetrovania povedala policajtom, že mohla v priebehu dvoch mesiacov usmrtiť asi 20 ľudí. Prokuratúra sa k tomuto jej tvrdeniu počas procesu nevyjadrila.

Predsedajúci sudca v prípade, ktorý šokoval japonskú verejnosť, zvažoval dokonca udelenie trestu smrti. Napokon sa však rozhodol pre miernejší trest vzhľadom na to, že bývalá sestrička jokohamskej nemocnice svoje konanie oľutovala.

„Vyhlásila, že svoje činy ľutuje a chce si svoj zločin odpykať. Existuje tu nádej, že u nej dôjde k náprave,“ zdôvodnil sudca skutočnosť, že odmietol žiadosť obžaloby o udelenie najvyššieho trestu. Niektorí z pozostalých vynesený trest kritizovali ako príliš mierny.

Obhajoba argumentovala tým, že Kubokiová trpí poruchou autistického spektra, súd však po preskúmaní jej stavu dospel k záveru, že môže niesť za svoje činy trestnú zodpovednosť, uviedli noviny Asahi šimbun.

Japonsko je jedným z mála rozvinutých štátov sveta, ktorý napriek medzinárodnej kritike stále vykonáva popravy. V súčasnosti tam čaká v cele smrti viac než stovka odsúdencov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #doživotie