Zeman poveril Fialu zostavením českej vlády

Český prezident Miloš Zeman poveril v utorok predsedu Občianskej demokratickej strany (ODS) a lídra koalície SPOLU Petra Fialu rokovaniami o zostavení novej vlády. Pražský hrad o tom informoval na svojich internetových stránkach.

09.11.2021 14:56
fiala Foto: ,
Petr Fiala po víťazstve v parlamentných voľbách.
debata (7)

„Vážený pán predseda (Fiala), na základe výsledkov volieb do Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky (PS PČR) Vás poverujem, aby ste viedli so zástupcami politických strán zastúpených v PS PČR rokovania, ktorých cieľom je vytvorenie novej vlády. Očakávam, že ma budete informovať o výsledkoch Vášho vyjednávania, aby som sa mohol rozhodnúť o svojom ďalšom ústavnom postupe,“ napísal Hrad citujúc slová Miloša Zemana v krátkej tlačovej správe, pod ktorou sa podpísal hovorca prezidenta Jiří Ovčáček.

Miloš Zeman Čítajte viac Senátna komisia odporúča ponechať Zemanovi právomoci

Český spravodajský portál Novinky.cz pripomenul, že Fiala už vládu zostavuje. Lídri piatich strán českých koalícií SPOLU a PirSTAN len v pondelok podpísali koaličnú zmluvu. Na jej základe by mala vzniknúť vláda pod vedením Fialu, ktorá sa bude v Snemovni opierať o hlasy 108 poslancov. Nová vláda by mala mať 18 členov.

„Sme si vedomí, že nás nečakajú ľahké časy,“ povedal po podpise zmluvy predseda ODS a budúci premiér Petr Fiala a šéf STAN a pravdepodobný budúci minister vnútra Vít Rakušan doplnil, že si uvedomujú, že prichádzajú „v ťažkej dobe“.

Koaličnú zmluvu koncom minulého týždňa podporili širšie vedenia Starostov a nezávislých, ODS, TOP 09 i KDU-ČSL. Za Pirátov musí dokument v hlasovaní na internete do 15. novembra schváliť ich celoštátne fórum.

Czech Republic Election Čítajte viac Divil by som sa, keby Zeman na koalíciu ešte niečo neskúsil, tvrdí politológ

Zeman ešte v piatok z Ústrednej vojenskej nemocnice v rozhovore pre rádio Frekvence 1 oznámil, že s menovaním Fialu za premiéra nebude problém. V sobotu následne s Fialom hovoril pol hodiny prostredníctvom videokonferencie.

Končiaca vláda Andreja Babiša musí podľa Ústavy podať demisiu po ustanovujúcej schôdzi Snemovne a prezident ju poverí spravovaním krajiny, kým nebude vymenovaná nová vláda. Až potom môže byť vymenovaný nový premiér.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #Petr Fiala #zostavovanie vlády