Davida Ratha súd prepustil, prokurátorka sa ale odvolala

Mestský súd v Brne rozhodol o prepustení bývalého hajtmana (župana) Stredočeského kraja Davida Ratha z väzenia s dĺžkou skúšobnej lehoty sedem rokov. Rath ale vo vezení zostane, žalobkyňa podala proti uzneseniu súdu sťažnosť, informoval spravodajský server Novinky.cz.

09.11.2021 16:37
debata

Štátna zástupkyňa (prokurátorka) navrhovala žiadosť zamietnuť, po jej podaní sťažnosti sa tak súdne rozhodnutie právoplatným nestalo.

Rath si odpykáva sedemročný trest za korupciu.

Ako informuje webová stránka televízie Nova, o podmienečné prepustenie po polovici trestu nezažiadal sám exhajtman, ale Zväz pacientov Českej republiky. Súd nakoniec v utorok popoludní rozhodol, že Ratha z väzenia prepustí.

David Rath hajtman Čítajte viac Bývalý hajtman David Rath nastúpil do väzenia

Na slobodu sa ale Rath hneď nedostane. Štátna zástupkyňa Adriana Valcová sa totiž proti rozhodnutiu súdu odvolala. Valcová už skôr uviedla, že Rath by mal aj naďalej zostať vo väzení. Podľa nej totiž jeho trestná činnosť zničila dôveru verejnosti a on sám bol v prípade jeden z hlavných aktérov.

Polícia Ratha zadržala v máji 2012 so sedemmiliónovým úplatkom, ktorý si niesol v krabici od vína. Pražský vrchný súd neskôr uznal Rathovu vinu v prípadoch ovplyvňovania tendrov na rekonštrukciu zámku Buštehrad pri Kladne a budovy gymnázia v Hostiviciach neďaleko Prahy.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Česko #David Rath