Pokračovanie článku: Na územie Poľska z Bieloruska prenikli dve veľké skupiny ilegálnych migrantov

Predseda Európskej rady Michel pricestoval do Poľska, financovanie hraničného plota chce „riešiť rýchlo“

Predseda Európskej rady Charles Michel pricestoval v stredu do Varšavy. S poľským premiérom Mateuszom Morawieckym bude rokovať o situácii s migrantmi na poľsko-bieloruskej hranici. Návšteva má byť prejavom solidarity s Poľskom, avšak zároveň zvýrazní aj rozdielnosť názorov v rámci Únie, ako reagovať na postup Minska v súvislosti s tranzitom migrantov smerom na západ, informuje magazín Politico.

V prejave pri príležitosti 32. výročia pádu Berlínskeho múru v utorok večer obvinil Michel Bielorusko zo zosnovania „brutálneho hybridného útoku“ proti EÚ tým, že posiela migrantov na jej hranice. Zároveň vyjadril podporu Poľsku, Lotyšsku a Litve.

„Poľské a pobaltské hranice sú hranicami EÚ. Jeden za všetkých, všetci za jedného,“ citovala Michela agentúra DPA.

Hovoril aj o možnosti financovania výstavby múru na hraniciach s Bieloruskom z peňazí EÚ. Ako pripomína Politico, Michel sa v tejto záležitosti názorovo rozchádza z predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

„Otvorili sme diskusiu o financovaní fyzickej pohraničnej infraštruktúry z prostriedkov EÚ. Musí sa to vyriešiť rýchlo,“ uviedol Michel.

Von der Leyenová v októbri jednoznačne odmietla financovanie výstavby plotov či múrov na hranici s Bieloruskom zo strany EÚ. Okrem Michela však podporu financovaniu výstavby hraničnej bariéry vyslovil aj líder frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente Manfred Weber.

Poľská agentúra PAP v stredu s odvolaním sa na svoje zdroje taktiež napísala, že Európska komisia a Európska rada majú rozdielne názory na výstavbu bariéry na hraniciach s Bieloruskom. Na stretnutí hláv štátov a predsedov vlád krajín Únie za zatvorenými dverami v októbri niektorí lídri kritizovali von der Leyenovej postoj. Šéfka Komisie však zo svojej pozície neustúpila, pričom zdôraznila, že EÚ nebude financovať „ostnatý drôt a múry“ na zastavenie toku migrantov.

O financovanie výstavby bariéry požiadalo Brusel v októbri 12 štátov. „Prečo by malo Poľsko a pobaltské štáty financovať výstavbu takýchto fyzických bariér? Veď ide o spoločnú vonkajšiu hranicu celej Európskej únie,“ povedal pre PAP nemenovaný diplomat činný v Bruseli.

O tejto otázke sa má diskutovať aj na summite EÚ v decembri, avšak v dôsledku nedávnej eskalácie krízy na hraniciach sa začína hovoriť aj o mimoriadnom summite, ktorý by sa konal v skoršom termíne.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #bielorusko #migranti