Situácia eskaluje. Migranti sú v pasci, Morawiecki obviňuje Putina

Poľská polícia v stredu uviedla, že zadržala za posledných 24 hodín vyše 50 migrantov, ktorí prekročili štátne hranice z Bieloruska. Pri poľsko-bieloruských hraniciach sa v súčasnosti, v mrazivom počasí, nachádza najmenej dvetisíc migrantov.

10.11.2021 11:18 , aktualizované: 18:44
migranti, poľsko, bielorusko Foto:
Migranti v stanoch na bielorusko-poľskej hranici pri meste Grodno.
debata (157)

Ako píše agentúra AFP, táto správa prichádza bezprostredne po tom, čo Minsk obvinil poľské bezpečnostné zložky zo surového zbitia viacerých migrantov, ktorí sa pokúšali dostať z Bieloruska do Poľska, a tým pádom do EÚ.

„Za posledných 24 hodín zadržala polícia v blízkosti (obce) Bialowieža vyše päť desiatok ľudí, ktorí ilegálne prekročili hranice,“ povedal pre AFP hovorca krajského policajného oddelenia v Podleskom vojvodstve Tomasz Krupa s tým, že išlo o dve samostatné skupiny migrantov. Niekoľkým osobám sa podarilo ujsť.

Západné krajiny už mesiace obviňujú bieloruský režim, že ako odvetu za uvalené sankcie posiela migrantov cez poľské hranice do EÚ.

Poľsko však týchto migrantov odmieta prijať a výsledkom je, že v okolí hraníc uviazli v mrazivých teplotách stovky zúfalých ľudí, ktorí sú obkolesení ozbrojenými zložkami oboch krajín.

Prstom ukazuje na Putina

Poľský premiér Mateusz Morawiecki obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina zo zodpovednosti za migračnú krízu na hranici. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorý je Putinovým blízkym spojencom, podľa Morawieckého organizuje presuny migrantov k hraniciam Európskej únie (EÚ), no „vedúca osobnosť je v Moskve“.

Morawiecki v poľskom parlamente obvinil lídrov Ruska a Bieloruska z toho, že sa snažia destabilizovať EÚ, do ktorej nepatria tým, že umožňujú migrantom prechádzať cez Bielorusko k hraniciam európskeho bloku. Je to podľa neho prvý raz za 30 rokov, čo zaznamenali takýto „brutálny útok“ na bezpečnosť poľských hraníc.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly / Čítajte viac Na územie Poľska z Bieloruska prenikli dve veľké skupiny ilegálnych migrantov

Ako neprijateľné a nezodpovedné dnes Kremeľ odmietol vyhlásenie poľského premiéra. Kremeľ podľa tlačových agentúr tiež varoval pred hroziacou humanitárnou krízou. „Prichádza humanitárna katastrofa, ale Európa sa zrieka ideálov humanizmu, ktoré hlásala,“ vyhlásil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Životy a zdravie tisícov utečencov sú podľa neho v ohrození.

Kremeľ vyslal bombardéry

„Považujeme za úplne nezodpovedné a neprijateľné vyhlásenia poľského premiéra, podľa ktorých je Rusko zodpovedné za situáciu,“ povedal Peskov podľa agentúry AFP. „Rusko nikdy neskrývalo, že je aj v najťažších chvíľach pripravené poskytnúť Bielorusku potrebnú pomoc. V prvom rade ekonomickú, ale aj všetku ďalšiu,“ dodal o spojenectve Moskvy a Minsku podľa agentúry Interfax.

Rusko vyslalo dvoch strategických bombardérov Tu-22M3, aby dnes preleteli nad Bieloruskom, oznámili ruské agentúry s odvolaním sa na ministerstvo obrany. Bombardéry podľa ministerstva pomohli otestovať spoločný systém protivzdušnej obrany oboch spojeneckých krajín. Let dvojice bombardérov sa uskutočnil práve uprostred stúpajúceho napätia medzi Minskom a Varšavou kvôli migračnej kríze, upozornila agentúra Reuters.

Merkelová Putinovi: Konajte

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu o situácii v Bielorusku a Poľsku hovorila s Putinom. Podľa jej hovorcu nemecká vláda vyzvala Putina, aby „konal“ proti zneužívaniu utečencov zo strany režimu svojho spojenca Lukašenka, napísala agentúra AFP.

Merkelová v telefonáte s Putinom označila „inštrumentalizáciu migrantov v podaní bieloruského režimu za neľudskú a neprijateľnú“, uviedol jej hovorca na twitteri. Dodal, že kancelárka vyzvala ruského prezidenta, aby vo veci zakročil. Komuniké ruskej strany podľa agentúry AP uvádza, že obaja lídri sa dohodli „pokračovať v konverzácii“ na tému migrantov mieriacich z Bieloruska do Poľska.

OSN apeluje na vlády

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová označila krízu za „neúnosnú“. Uviedla, že žiadatelia o azyl by už nemali stráviť ďalšiu noc uviaznutí v okolí hraníc. Informovala o tom agentúra AFP.

„Som zdesená, že veľké množstvo migrantov a utečencov je naďalej na bielorusko-poľských hraniciach ponechaných v zúfalej situácii pri teplotách skoro pod nulou,“ uviedla Bacheletová vo vyhlásení.

„Vyzývam zainteresované štáty, aby okamžite podnikli kroky na deeskaláciu a vyriešenie tejto neúnosnej situácie v súlade so záväzkami z hľadiska medzinárodného práva v oblasti ľudských práv a utečeneckého práva,“ dodala.

Bieloruská pohraničná stráž v stredajšom vyhlásení tvrdí, že poľské bezpečnostné zložky zbili štyroch Kurdov, ktorí sa pokúšali prekročiť poľsko-bieloruské hranice. Zverejnili tiež fotku štyroch mužov so zakrvaveným oblečením, pričom jeden mal na rukách rezné rany.

„Súdiac podľa početných zranení na telách migrantov, poľské bezpečnostné sily s nimi zle zaobchádzali a za použitia sily ich vytlačili za ostnatý plot na hraniciach s Bieloruskom,“ uvádza sa vo vyhlásení bieloruskej strany.

Ukrajina posilňuje hranice

Ukrajina zdvojnásobí počet členov bezpečnostných zložiek strážiacich hranice s Bieloruskom, aby zabránila prípadným pokusom migrantov o nelegálny vstup do krajiny. S odvolaním sa na ministra vnútra Denysa Monastyrského o tom informovala agentúra Reuters. Kyjev sa tak rozhodol v reakcii na vyostrenú situáciu na poľsko-bieloruskej hranici.

„Mobilné skupiny… sa budú pohybovať pozdĺž hranice, aby odhalili ich nelegálne prekračovanie,“ oznámil Monastyrskyj po zasadnutí ukrajinskej bezpečnostnej rady, ktorej predsedal prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa tajomníka bezpečnostnej rady Oleksija Danilova bola situácia na poľsko-bieloruskej hranici hlavným predmetom rokovania rady.

Na posilnení ostrahy hranice sa budú podľa Monastýrskeho podieľať členovia ukrajinskej národnej gardy a policajní rezervisti. Ukrajina, ktorá nie je členom EÚ, má s Bieloruskom viac ako 1000 kilometrov spoločnej hranice.

Migračná kríza na hraniciach Bieloruska s Lotyšskom, Litvou a Poľskom sa v pondelok 8. novembra prudko vyostrila. Niekoľko tisíc ľudí prišlo z bieloruskej strany k poľským hraniciam a odmietajú opustiť pohraničné pásmo. Niektorí z nich sa pokúsili dostať do Poľska zvalením alebo prestrihnutím plotu z ostnatého drôtu.

Členské štáty EÚ obviňujú Minsk zo zámernej eskalácie krízy a žiadajú uvalenie sankcií. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zasa tvrdí, že za túto situáciu si môžu samotné západné krajiny, lebo v dôsledku ich konaniu ľudia utekajú zo svojej vlasti pred vojnou.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Kto je vinný a kto obeť?
157 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #hranice #bielorusko #migračná vlna