Zeman začne v nemocnici prijímať návštevy

Hospitalizovaný český prezident Miloš Zeman bude môcť od budúceho týždňa v obmedzenej miere prijímať návštevy, keďže ho preložia na bežné lôžko na štandardnom oddelení. Oznámil to v stredu Zemanov hovorca Jiří Ovčáček, ktorého citoval server Novinky.cz.

10.11.2021 15:30
ČR Zeman sanitka hospitalizácia Foto: ,
Sanitka s českým prezidentom Milošom Zemanom prichádza do Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe 10. októbra 2021.
debata (1)

„Prezident republiky Miloš Zeman bude v pondelok 15. novembra 2021 preložený z akútneho lôžka na lôžku štandardné na štandardnom oddelení,“ napísal Ovčáček na Twitteri.

Tento krok podľa neho Zemanovi umožní, aby mohol „v obmedzenej miere prijímať návštevy“.

Český prezident je od parlamentných volieb, ktoré prebehli 8. a 9. októbra, hospitalizovaný v pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN). Minulý týždeň – 4. novembra – ho preložili z jednotky intenzívnej starostlivosti na rehabilitačné oddelenie.

fiala Čítajte viac Zeman poveril Fialu zostavením českej vlády

Lôžka na rehabilitačnom oddelení sú považované za „akútne“, preto sa na ne vzťahuje zákaz návštev, ktorý ÚVN zaviedla v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Zeman mohol z tohto dôvodu na politické rokovania využívať len formát videokonferencie: v sobotu takto hovoril s kandidátom na nového premiéra Petrom Fialom a v piatok s dosluhujúcim predsedom vlády Andrejom Babišom.

V utorok prezident poveril šéfa ODS Fialu rokovaniami o zostavení novej vlády, ktorú chcú spoločne vytvoriť doposiaľ opozičné koalície SPOLU a PirSTAN.

Vedúci lekárskeho konzília Tomáš Zima minulý piatok uviedol, že Zemanov stav Miloša sa v nemocnici zlepšil, takže dokáže vykonávať niektoré ústavné povinnosti, hoci prognóza jeho zdravotného stavu je zatiaľ nejasná. V nemocnici by však mal podľa správ českých médií zrejme ostať ešte minimálne niekoľko týždňov. Ústavný výbor českého Senátu za súčasnej situácie neodporučil, aby sa začal proces prenesenia prezidentských právomocí na iných ústavných činiteľov.

Miloš Zeman Čítajte viac Senátna komisia odporúča ponechať Zemanovi právomoci
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman