Boeing odškodní rodiny obetí havárie 737 MAX v Etiópii, kde boli aj Slováci

Americká spoločnosť Boeing v stredu súhlasila, že odškodní pozostalých po obetiach havárie lietadla Boeing 737 MAX spoločnosti Ethiopian Airlines, pri ktorej v roku 2019 zahynulo 157 ľudí vrátane štyroch Slovákov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na spis z okresného súdu v americkom Chicagu.

10.11.2021 23:20
Boeing logo Foto: ,
debata (1)

„Boeing je odhodlaný zabezpečiť, aby všetky rodiny, ktoré stratili svojich milovaných pri nehode, boli plne a spravodlivo odškodnené za svoju stratu,“ uviedol výrobca lietadiel vo vyhlásení.

Podľa právnikov obetí havárie lietadla spoločnosť Boeing takto priznala, že „737 MAX nebol v dobrom stave“ a z havárie sa nebude snažiť obviniť niekoho iného. Tieto kompenzácie podľa právnikov predstavujú míľnik v úsilí rodín pozostalých o dosiahnutie spravodlivosti.

Stroje typu Boeing 737 MAX dostali zákaz lietať po dvoch fatálnych incidentoch. Prvý sa odohral v októbri 2018 v Indonézii. Lietadlo spoločnosti Lion Air sa zrútilo do mora. Na palube zahynulo všetkých 189 ľudí. V marci 2019 sa krátko po štarte zrútilo lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines. Nehodu neprežil nikto zo 157 ľudí na palube vrátane štyroch Slovákov.

Medzi obeťami boli aj manželka a deti vtedajšieho poslanca Slovenskej národnej strany (SNS) Antona Hrnka. Vyšetrovatelia zistili, že systém stabilizácie letu MCAS pri oboch haváriách opakovane smeroval lietadlá prudko dole, takže posádka nad nimi nedokázala udržať kontrolu.

Do prevádzka sa tento typ strojov opäť vrátil po 20 mesiacoch po tom, ako Boeing výrazným spôsobom pozmenil jeho software a nácvik lietania s nimi.

Spomínané nehody stáli spoločnosť už približne 20 miliárd dolárov.

Boeing 737 max test lietadlo Čítajte viac Bývalého testovacieho pilota Boeingu 737 MAX obžalovali z podvodu
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Boeing #boeing 737 MAX