Zomrel posledný prezident JAR z čias apartheidu

Vo veku 85 rokov zomrel vo štvrtok posledný prezident Juhoafrickej republiky (JAR) z čias apartheidu Frederik Willem de Klerk.

11.11.2021 12:06 , aktualizované: 12:36
JAR prezidenti Mandela de Klerk nemocnica Foto: ,
Na archívnej snímke z 8. mája 1996 je vtedajší juhoafrický prezident Nelson Mandela a vľavo je zastupujúci prezident Frederik Willem de Klerk diskutujú po schválení novej juhoafrickej ústavy v Kapskom Meste.
debata

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Nadácie F.W. de Klerka.

„Nadácia F.W. de Klerka so zármutkom oznamuje, že bývalý prezident F.W. de Klerk dnes ráno pokojne zomrel vo svojom dome v (štvrti) Fresnaye (v Kapskom Meste) po boji s rakovinou mezoteliómu,“ uvádza sa vo vyhlásení.

„Keď sa stal šéfom Národnej strany, zdal sa byť typickým straníkom, nič viac a nič menej,“ napísal o ňom kedysi Mandela. „Nič v jeho minulosti nenaznačovalo, že by mal záujem o reformy,“ dodal. Mandela napriek tomu poslal de Klerkovi list, v ktorom načrtol, ako ukončiť apartheid. Prešli dva mesiace a bol to práve de Klerk, ktorý oznámil prepustenie Nelsona Mandelu z väzenia. Vydláždil tak cestu k prvým voľbám v roku 1994, v ktorých mohli kandidovať občania všetkých farieb pleti, ako aj ku koncu apartheidu.

United Nations Mandela Čítajte viac V sídle OSN odhalili sochu Nelsona Mandelu

De Klerk, ktorý bol zatiaľ posledným belošským prezidentom JAR, v tom istom prejave v parlamente oznámil zrušenie zákazu Afrického národného kongresu (ANC) a ďalších politických hnutí bojujúcich proti apartheidu.

Nobelova cena

Jeho prejav vtedy vyvolal rozhorčenie niektorých poslancov, ktorí následne opustili rokovaciu sálu, pripomína AP. Mandelu deväť dní nato prepustili z väzenia a o štyri roky neskôr sa stal prezidentom Juhoafrickej republiky.

De Klerk a Mandela medzitým spoločne dostali Nobelovu cenu za mier za úlohu, ktorú zohrali pri transformácii JAR z rasistického režimu na demokraciu.

De Klerk však naďalej zastával rozporuplné názory na apartheid. Len vlani sa ospravedlnil a stiahol svoj výrok, že systém apartheidu nebol zločinom proti ľudskosti. K stiahnutiu tohto výroku ho predtým vyzval okrem iných aj niekdajší laureát Nobelovej ceny za mier, juhoafrický arcibiskup Desmond Tutu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Juhoafrická republika