Bieloruskí vojaci chceli ženy a deti do Poľska pretlačiť silou

Poľská polícia uviedla, že sa bieloruskí vojaci pri hranici medzi oboma štátmi vo štvrtok večer neúspešne snažili vytlačiť do Poľska niekoľko desiatok migrantov, hlavne žien a detí.

12.11.2021 11:30 , aktualizované: 18:06
migranti Foto: ,
Migranti z Blízkeho východu na bielorusko-poľskom pohraničí.
debata (136)

Informoval o tom internetový portál onet.pl. Na bieloruskej strane prebývajú pri hraničnom plote podľa hovorkyne poľskej pohraničnej stráže asi tri až štyri tisícky ľudí z krízových oblastí, ktorí sa túžia dostať do Európskej únie.

„V oblasti Kuźnice Bialostockej sa bieloruská armáda neúspešne snažila silou vytlačiť na poľskú stranu 35 ľudí, väčšinou žien a detí,“ povedal hovorca polície v Podleskom vojvodstve Tomasz Krupa. Dodal, že dnes ráno sa v tom mieste nachádza skupina asi 200 ľudí, ktorých strážia bieloruskí vojaci. Hovorkyňa hraničnej stráže uviedla, že ľudia pri hranici sa premiestňujú, najviac ich je momentálne v oblasti Kuźnice. Príslušníci bieloruských bezpečnostných síl sa podľa nej poľských pohraničníkov a vojakov snažia oslepovať pomocou lasera.

Bez novinárov

Bieloruskí pohraničníci podľa agentúry RIA uviedli, že k jednému z provizórnych táborov, ktoré vznikli pri plote oddeľujúceho obe krajiny, sa blíži skupina ďalších 100 migrantov.

V Poľsku v pohraničnom pásme platí výnimočný stav, do oblasti nemajú prístup humanitárni pracovníci ani novinári. Médiá informujúce o migračnej kríze sú tak odkázané na informácie úradov.

Aktivisti z humanitárnej organizácie Grupa Granica, ktorí pomáhajú migrantom, ktorým sa podarí dostať na poľskú stranu hranice, informovali o prípade, keď ktosi zaútočil na trojicu utečencov. V okolí dediny Hajnówka podľa nich migranti stretli ľudí, ktorí vyzerali ako Európania, a oni ich preto považovali za miestnych obyvateľov. Poprosili ich o vodu. Migranti uviedli, že ich ale títo ľudia zbili a okradli.

Cez Slovensko do Nemecka

Na internete sa objavujú záznamy konverzácie migrantov, ktorí sa dostali do Bieloruska. Na jednom z nich, ktorý zverejnila napríklad bieloruská opozičná televízia Nexta, je na mape Európy vyznačené, ako sa dá dostať do Nemecka, kam podľa všetkého veľká časť utečencov mieri, a ako sa dá vyhnúť bielorusko-poľskej hranici. Táto alternatívna trasa vedie cez Ukrajinu, Slovensko a Česko, prípadne zo Slovenska do Rakúska.

Značná časť migrantov pochádza z irackého Kurdistanu, tamojšie úrady sa usilujú o to, aby sa k nim mohla dostať humanitárna pomoc, píše agentúra DPA. Iracké veľvyslanectvo v Moskve ponúka migrantom z tejto blízkovýchodnej krajiny pomoc s návratom do vlasti, väčšina z nich o to ale podľa irackých úradov nemá záujem.

100 denne

Nemecká spolková polícia v piatok uviedla, že do krajiny prichádza denne – prechodom cez Poľsko a Bielorusko – v priemere viac ako 100 nelegálnych migrantov. Od začiatku novembra Nemecko zaznamenalo takmer 1 500 ilegálnych príchodov migrantov spájaných s Bieloruskom. Od začiatku tohto roka eviduje Berlín vyše 9300 takýchto príchodov. Počty týchto migrantov, pochádzajúcich najmä z Iraku, Sýrie či Afganistanu, výrazne stúpli počas leta.

Rusko Deň víťazstva vojenská prehliadka nácviky Čítajte viac Rusko vyslalo nad Bielorusko bombardéry schopné niesť jadrové zbrane

Britská pomoc

Britské ženijné jednotky poskytnú Poľsku podporu v snahe posilniť bezpečnosť na hranici s Bieloruskom. Informoval o tom na Twitteri poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

Londýn v súčasnosti posudzuje konkrétny rozsah aktivít, ktoré britskí ženisti vykonajú v snahe poskytnúť Varšave podporu v čase migračnej krízy na hraniciach Bieloruska s Poľskom. Podrobnosti o prieskume britských ženistov – a teda aj rozsah podpory, ktorú Poľsku poskytnú – majú byť známe budúci týždeň.

Blaszczak na Twitteri uviedol, že „prieskum sa začal ešte pred začatím podpory britských ženijných jednotiek. Naši vojaci nadviažu spoluprácu pri zabezpečení plota na poľsko-bieloruskej hranici“. Ministerstvo obrany pre agentúru PAP uviedlo, že zámerom činnosti britského kontingentu je „prejaviť spojeneckú solidaritu“.

Poľsko aj Európska únia obviňujú bieloruského autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka, že do Bieloruska necháva dovážať ľudí v zúfalej situácii z krajín ako Irak alebo Sýria a využíva ich ako zbraň v hybridnej vojne proti dvadsaťsedmičke v odplate za to, že na jeho režim uvalila sankcie kvôli represii prodemokratickej opozícii a porušovaniu ľudských práv.

Minister sľubuje neľútostný útok

Bieloruský minister obrany Viktor Chrenin varoval, že po akomkoľvek útoku na hranici s Poľskom bude nasledovať tvrdá vojenská reakcia. Chrenin vyhlásil, že to vyzerá tak, akoby Poľsko chcelo vtiahnuť Európu do vojenského konfliktu s Bieloruskom, a že zhromažďovanie zahraničných vojakov na bieloruskej hranici „v žiadnom prípade nesúvisí“ s migračnou krízou.

„Bieloruské ozbrojené sily sú pripravené neľútostne zareagovať na akékoľvek útoky,“ povedal Chrenin vo videoodkaze. „Jazyk ultimát, vyhrážok a vydierania je neprijateľný,“ do­dal.

„Chceme varovať horúce hlavy pred preceňovaním svojich schopností,“ uviedol a zdôraznil, že Rusko ako spojenec Bieloruska je pripravené pomôcť zaistiť bezpečnosť krajiny.

Poľská pohraničná stráž dnes informovala, že od začiatku terajšej migračnej krízy tento rok v auguste eviduje asi 33 200 pokusov o nelegálne prekročenie hranice. Za celý minulý rok ich bolo iba 88. Len za štvrtok pohraničníci zaznamenali 223 takýchto prípadov.

Neohlásené cvičenie

Neďaleko hraníc Bieloruska s Poľskom sa v čase napätej situácie začalo spoločné cvičenie armád Ruska a Bieloruska. Rusko na ne vyslalo jednotku výsadkárov, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

Podľa vyhlásenia ruského rezortu obrany ide o vopred neohlásenú kontrolu bojovej pripravenosti vzdušných síl, v rámci ktorej uskutoční jednotka ruských výsadkárov pristátie na neznámom mieste v Hrodnianskej oblasti ležiacej na západe Bieloruska.

Ruské ministerstvo dodalo, že vyslaná jednotka sa zúčastní na spoločnom taktickom cvičení s jednotkami bieloruských ozbrojených síl. Spresnilo tiež, že po výsadku a splnení úloh sa ruskí výsadkári vrátia na svoju základňu v Rusku.

Podľa bieloruského ministerstva obrany cvičenie je štandardnou situáciou. Ruskí vojaci majú pristáť na cvičisku Gožskij, aby preverili „jednu zo zložiek zásahových síl zväzového štátu“ Ruska a Bieloruska, informovala agentúra TASS.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #bielorusko #migračná vlna