Migrantov na poľsko-bieloruskej hranici nabádajú esemeskami, aby boli trpezliví

Vysokopostavený predstaviteľ poľskej bezpečnosti Stanislaw Žaryn v piatok na Twitteri napísal, že migranti táboriaci na bieloruskej strane hranice s Poľskom dostávajú povzbudzujúce esemesky, aby "vydržali ešte aspoň týždeň". Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

12.11.2021 20:51
migranti bielorusko poľsko Foto: ,
Migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, pozdĺž oplotenia s ostnatým drôtom na hranici pri bieloruskej dedine Grodno.
debata (46)

Riaditeľ poľského Úradu pre národnú bezpečnosť Žaryn uviedol, že pokyny nabádajúce migrantov, aby boli „trpezliví“, majú zámer vytvárať dlhodobý tlak na Poľsko. K svojmu odkazu pripojil fotografiu, ktorá zachytáva esemesky v arabčine, a aj zvukový záznam, tiež nahratý v arabskom jazyku.

V ďalšom príspevku Žaryn dodal, že pokyny zaslané migrantom zároveň upozorňujú, že Európa vie, čo sa deje na hranici s Poľskom. „Celá Európa vás sleduje. Ak budete trpezliví, tak sa vám to všetkým podarí,“ uvádza sa podľa neho v inštrukciách.

Žaryn ďalej napísal, že migrantom v esemeskách tiež pripomínajú krízu z roku 2015: „Migranti v roku 2015 zostali na hranici takmer mesiac a podarilo sa im to.“

migranti Čítajte viac Bieloruskí vojaci chceli ženy a deti do Poľska pretlačiť silou

Tento vplyvný bezpečnostný predstaviteľ doplnil, že „politická kríza vytvorená bieloruskými službami má cieľ spôsobiť dlhodobú destabilizáciu Poľska“.

Žaryn už vo štvrtok na Twitteri napísal, že v bieloruskej metropole Minsk sa zhromažďujú ďalšie skupiny migrantov.

180 kilometrový plot

Jednotky poľskej armády vybudovali na hraniciach s Bieloruskom vyše 180 kilometrov dočasného oplotenia, aby zabránili migrantom z Blízkeho východu dostať sa do Poľska. V piatok o tom na sociálnej sieti Twitter informovalo poľské ministerstvo obrany. Správu priniesla agentúra PAP.

„Dočasné oplotenie účinne bráni pokusom o nelegálne prekročenie (hraníc),“ uviedol silový rezort na Twitteri.

„Kroky armády na hraniciach sú koordinované. Poľskí vojaci sú profesionáli a záleží im na našej bezpečnosti,“ vyhlásil minister obrany Mariusz Blaszczak.

Poľský prezident Andrzej Duda ešte vo štvrtok večer navštívil jednotky rozmiestnené v pohraničných oblastiach a poďakoval sa všetkým vojakom, policajtom a pohraničníkom, ktorí „svojou obetavou službou chránia bezpečnosť“.

Poľsko už v stredu rozmiestnilo v pohraničí celkovo 15.000 vojakov, ktorí majú pomáhať so zabezpečovaním poriadku. Varšava uviedla, že tento počet v prípade potreby ešte zvýši.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #bielorusko #migranti