Britský generál: Riziko konfliktu s Ruskom je vyššie ako za studenej vojny

Riziko, že pre neočakávanú udalosť vznikne ozbrojený konflikt medzi Ruskom a západnými krajinami, je podľa britského náčelníka generálneho štábu Nicka Cartera vyššie ako počas studenej vojny. Podľa britského generála je v súčasnosti medzi veľmocami tvrdšie súperenie ako pred 15 rokmi.

14.11.2021 07:00
debata (180)

Niektoré diplomatické prostriedky z čias studenej vojny navyše už nefungujú či zanikli. O výrokoch, ktoré šéf britskej armády predniesol v rozhovore so stanicou Times Radio, informovala stanica CNN.

VIDEO: Ruské bojové lietadlá hliadkujú v bieloruskom vzdušnom priestore.

Video

„Domnievam sa, že žijeme vo svete, kde súťaženie (medzi krajinami) je silnejšie ako pred desiatimi či 15 rokmi. A myslím si, že podstata súťaženia medzi krajinami a veľmocami vedie k väčšiemu napätiu,“ uviedol Carter. Podľa neho sa teraz svet nachádza v situácii, keď medzi sebou súťaží viac veľmocí, ktoré majú odlišné ciele a programy. To podľa Cartera zvyšuje medzinárodné napätie a riziko vzniku konfliktov.

Generál tiež varoval politikov pred zbytočným zvyšovaním napätia. Podľa neho existuje riziko, že by taká eskalácia mohla viesť k zlému odhadu situácie a teda k vzniku konfliktných udalostí. Carter tiež upozornil, že mnoho diplomatických nástrojov, ktoré mali veľmoci k dispozícii počas studenej vojny, dnes už nefunguje alebo neexistuje.

„A bez týchto nástrojov a mechanizmov je vyššie riziko, že eskalácia či viac eskalácií povedie k zlému vyhodnoteniu situácie,“ uviedol generál.

Carter tiež povedal, že nevie, či sa Rusko priamo angažuje v migračnom tlaku na hranici medzi Bieloruskom a Poľskom. Zapojenie Moskvy by ho ale neprekvapilo. Ruský prezident Vladimír Putin v sobotu odmietol, že by Moskva, ktorá je spojencom bieloruskej vlády, prispela ku kríze na bielorusko-poľskej hranici.

180 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #súperenie veľmocí