Taliban usporiadal vojenskú prehliadku s použitím ukoristených amerických zbraní

Radikálne islamistické hnutie Taliban usporiadalo v nedeľu v Kábule vojenskú prehliadku s použitím ukoristených obrnených vozidiel americkej výroby, ale aj ruských helikoptér.

15.11.2021 08:48
Afganistan / Taliban / Foto: ,
Bojovníci Talibanu na kontrolnom stanovišti v hlavnom meste Kábul
debata (19)

Prehliadka bola spojená s promóciou 250 čerstvo vycvičených vojakov, uviedol hovorca tamojšieho ministerstva obrany. Na hlavnom kábulskom bulvári sa talibovia predviedli v desiatkach obrnených vozidiel M1117 Guardian vyrobených v USA. Na záberoch bolo vidieť, že mnohí vojaci boli vyzbrojení americkými útočnými puškami M4 Carbine. Vo vzduchu však lietali aj vrtuľníky ruskej výroby Mil Mi-17.

Väčšina zbraní a vybavenia, ktoré jednotky Talibanu teraz používajú, pochádza od Američanov, ktorí sa v Afganistane snažili vybudovať afganské národné sily schopné bojovať práve proti talibom.

Vojenská prehliadka mala podľa agentúry Reuters svetu ukázať prebiehajúcu transformáciu militantného hnutia z povstaleckej sily na stálu štátnu armádu. Predstavitelia Talibanu uviedli, že piloti, mechanici a ďalší špecialisti z bývalej afganskej armády budú integrovaní do nových síl. Tie už začali nosiť konvenčné vojenské uniformy namiesto tradičného afganského oblečenia, ktoré bežne nosia ich bojovníci.

Zabíhulláh Mudžáhid Čítajte viac Islamský štát v Afganistane je pod kontrolou, tvrdí Taliban
19 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #vojenská prehliadka