Poľsko plánuje stavať 5-metrovú bariéru na hranici s Bieloruskom už v decembri

Poľsko budúci mesiac zaháji stavbu päť metrov vysokej pohraničnej bariéry na hraniciach s Bieloruskom, ohlásil poľský minister vnútra Mariusz Kamiński. Stalo sa tak uprostred vyhrocujúcej sa migračnej krízy na tejto hranici, pri ktorej táboria tisíce migrantov predovšetkým z Blízkeho východu.

15.11.2021 19:27
Bielorusko, Poľsko, EÚ, hranica, migranti, kríza Foto: ,
Bieloruskí vojaci kontrolujú situáciu, zatiaľči migranti stoja v rade na humanitárnu pomoc počas ich zhromaždenia na bielorusko-poľskej hranici pri dedine Grodno 12. novembra 2021.
debata (18)

„Výstavba hraničnej bariéry sa začne ešte tento rok. Práce súčasne povedú rôzne firmy na štyroch úsekoch, 24 hodín denne a na tri smeny,“ ohlásil minister po rokovaní medzirezortnej komisie pre výstavbu bariéry. Celý projekt označil za úplne strategickú a prioritnú investíciu pre bezpečnosť krajiny a jej občanov.

Ministerstvo vnútra upresnilo, že príslušné kontrakty majú byť uzavreté do polovice decembra, aby práce mohli začať do konca roka.

Belarus, Minsk, vojenské cvičenie, ruské tanky Čítajte viac Pri hraniciach s Bieloruskom sa začalo cvičenie lotyšskej armády

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v nedeľnom rozhovore agentúre PAP povedal, že Európska únia „by sa mala solidárne zložiť“ na vybudovanie zábrany na poľsko-bieloruských hraniciach, ktorá bude stáť miliardu až 1,5 miliardy zlotých (asi 215 až 323 miliónov eur).

So stavbou provizórneho plotu pozdĺž poľsko-bieloruskej hranice začali poľskí vojaci už na konci augusta. Ide o zátarasy z ostnatého či žiletkového drôtu s výškou približne 2,5 metra.

Poľský parlament minulý mesiac dokončil schvaľovanie vládneho projektu výstavby trvalej bariéry na poľsko-bieloruskej hranici. Na dielo majú byť vyčlenené prostriedky zodpovedajúce v prepočte 356 miliónom eur. Podľa agentúry AFP má byť zábrana dlhá 180 kilometrov, teda má stáť približne na polovici dĺžky poľsko-bieloruskej hranice. Stavba by mala podľa vlády skončiť do polovice budúceho roka.

Varšava a EÚ obviňujú Minsk, že vyvolal migračnú krízu v odvete za sankcie, ktoré EÚ na bieloruský režim uvalila za porušovanie ľudských práv a potláčanie opozície.

Belarus Lukashenko Čítajte viac Sankcie či dohoda? Lukašenko využije každú slabosť únie, tvrdí expert
18 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #bielorusko #migračná vlna