Rusi si zostrelili vlastný satelit, tvrdia USA. Šojgu: Boli sme chirurgicky presní

Americké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Rusko vykonalo test rakety proti jednému zo svojich satelitov. Výbuch podľa neho vytvoril úlomky, ktoré okrem iného ohrozujú Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Test kritizovala aj Británia, ruské úrady vec v pondelok nekomentovali.

15.11.2021 22:06 , aktualizované: 16.11.2021 19:54
debata (288)

„Nebezpečné a nezodpovedné správanie Ruska ohrozuje dlhodobú udržateľnosť (…) vesmírneho priestoru a jasne ukazuje, že tvrdenia Ruska o tom, že sa stavajú proti militarizácii vesmíru, sú neúprimné a pokrytecké,“ uviedol podľa agentúry Reuters hovorca ministerstva Ned Price s tým, že test vytvoril ďalších 1 500 kusov „sledovateľného kozmického odpadu“.

Úlomky podľa americkej diplomacie zvyšujú nebezpečenstvo pre astronautov na ISS aj ďalšie aktivity vo vesmíre, uviedla agentúra TASS. V súlade so štandardnými postupmi sa posádka ISS pre hrozbu kolízie s odpadom presunula do kozmických lodí Sojuz a Crew Dragon. ISS je v súčasnosti domovom štyroch Američanov, jedného Nemca a dvoch Rusov.

Reagovali až v utorok

Ruská armáda až v utorok potvrdila, že na obežnej dráhe zostrelila sovietsku družicu Celina-D, ktorá bola na orbite od roku 1982. Uviedla tiež, že jej trosky nepredstavovali hrozbu pre vesmírne aktivity. Ruské ministerstvo obrany konštatovalo, že vykonaný test bol úspešný. Pripomenulo, že „v minulosti už podobné testy vo vesmíre vykonali Spojené štáty, Čína a India“.

Test a zničenie nefunkčnej družice však potvrdilo ministerstvo obrany s tým, že „USA s istotou vedia, že výsledné fragmenty, pokiaľ ide o čas testu a orbitálne parametre, nepredstavovali a nebudú predstavovať hrozbu pre orbitálne stanice, kozmické lode a vesmírne aktivity“. Vyjadrenia predstaviteľov USA rezort označil za „pokrytecké“. Minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že zásah vykonali s „chirurgickou presnosťou“ a pre ISS nepredstavuje žiadnu hrozbu.

Šéf rezortu zahraničia Sergej Lavrov tiež vyhlásil, že je pokrytecké hovoriť o tom, že Rusko vytvára riziká pre pokojné aktivity vo vesmíre.

Riziko je veľmi malé

Kým Roskosmos s odvolaním sa na údaje z amerického centra riadenia letov informoval, že ISS „vstúpi do koridoru možného zblíženia s objektom vesmírneho odpadu“, americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zároveň poznamenal, že riziko kolízie je „veľmi malé“.

Podľa hovorcu Pentagonu Johna Kirbyho ruský test okrem iného ukázal, že vo vesmíre treba zaviesť pravidlá.

Ruský test odsúdila aj Británia. „Tento ničivý ruský test rakety proti satelitu ukazuje na úplný nezáujem o bezpečnosť a udržateľnosť vesmíru,“ uviedol britský minister obrany Ben Wallace v príspevku, ktorý zverejnilo ministerstvo obrany na twitteri.

Na dianie reagoval aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sa vyjadril, že konanie Ruska ohrozilo vesmírnu stanicu. „Bol to neuvážený čin Ruska, ktorý skutočne zostrelil a zničil satelit ako súčasť testu protisatelitného zbraňového systému,“ uviedol šéf aliancie. Zároveň dodal, že test vyvoláva obavy aj preto, že dokazuje, že Rusko vyvíja nové zbraňové systémy, ktoré „môžu zostreliť satelity, zničiť dôležité vesmírne kapacity pre základnú infraštruktúru na Zemi, ako je komunikácia, navigácia alebo včasné varovanie pred štartom rakiet“.

Spojené štáty vykonali prvý test rakety namierenej proti satelitu v roku 1959. Moskva svoj doposiaľ posledný uskutočnila v apríli, ruskí predstavitelia vtedy hovorili o vesmíre ako o čoraz dôležitejšej oblasti pre vedenie vojny.

Americká armáda je z roka na rok závislejšia od svojich satelitov, pripomína Reuters. Tie vo výsledku určujú, čo vojaci môžu robiť na zemi – od navádzania munície, cez stráženie odpalov nepriateľských rakiet po sledovanie pohybu vojsk.

Experti sledujú približne 20-tisíc kusov vesmírneho odpadu vrátane starých a nefunkčných satelitov. Minulý týždeň sa úlomok zo starého čínskeho satelitu, ktorý bol v roku 2007 terčom raketového útoku, dostal nepríjemne blízko k ISS. Hoci sa neskôr ukázalo, že nepredstavuje žiadnu hrozbu, NASA aj tak nechala presunúť vesmírnu stanicu.

288 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #vesmír #ISS