Biden: Súperenie medzi USA a Čínou nesmie prerásť do otvoreného konfliktu

Americký prezident Joe Biden otvoril v noci na utorok virtuálny summit s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom slovami o tom, že cieľom USA je ubezpečiť sa, že vzájomné súperenie medzi USA a Čínou "neprerastie do konfliktu".

16.11.2021 06:51
Joe Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden
debata (14)

Americký prezident otvoril summit o 19:45 (utorok 1:45 SEČ). „Zdá sa, že našou povinnosťou ako lídrov Číny a Spojených štátov je zabezpečiť, aby súperenie medzi našimi krajinami neprerástlo do konfliktu, a to či už úmyselného alebo neúmyselného,“ uviedol Biden na začiatok virtuálneho summitu.

Podľa Si Ťin-pchinga je potrebné, aby sa medzi oboma stranami zlepšila komunikácia. „Som pripravený s vami spolupracovať, pán prezident, na dosiahnutí konsenzu a na podnikaní aktívnych krokov k tomu, aby sa čínsko-americké vzťahy pohli pozitívnym smerom,“ uviedol Si Ťin-pching, ktorý nazval Bidena „starým priateľom“.

Summit prezidentov USA a Čína, ktorý iniciovali Spojené štáty, má umožniť lídrom týchto dvoch krajín, aby spoločne prediskutovali širokú škálu tém. Čínsky predstavitelia uviedli, že vnímajú ako hlavu tému tohto summitu Taiwan.

Vzťahy medzi Washingtonom a Pekingom sa v období posledných týždňov totiž zhoršili najmä v spojitosti s ním. Čína tento autonómny ostrovný štát považuje za svoje vlastné územie a jej stíhačky v poslednom čase čoraz častejšie narušujú jeho vzdušný priestor. Washington Taiwanu pritom opakovane vyjadril podporu. „Je to najdôležitejší a najcitlivejší problém vo vzťahoch Číny a USA,“ uviedol v pondelok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien.

Od Bidenovho nástupu do funkcie zatiaľ dvojica prezidentov absolvovala dva telefonické rozhovory. Biden rovnako ako jeho predchodca Donald Trump voči Číne zaujal neústupčivý postoj a túto ázijskú krajinu považuje za najväčšiu výzvu 21. storočia.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Si Ťin-pching