Poľsko: Na hranici je 1 200 migrantov, 850 prichýlil bieloruský sklad

Skupina asi 850 utečencov z Blízkeho východu sa rozhodla stráviť noc v bieloruskom logistickom centre, ktoré sa nachádza v blízkosti bielorusko-poľského hraničného priechodu Bruzgi-Kužnica a pripravili ho pre nich úrady Hrodnianskej oblasti.

16.11.2021 20:11
hranice, poľsko Foto: ,
Migranti v bieloruskom logistickom centre pri hraniciach s Poľskom.
debata (41)

Ďalších 1200 chce stráviť noc v tábore v lese pri hranici, informovala v utorok bieloruská televízia.

Vyčlenenie tohto areálu pre migrantov a jeho prípravu na ich príchod nariadil príslušným úradom bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Migranti, ktorí sa rozhodli nocovať v halách logistického centra, dostanú aj teplé jedlo – jačmennú kašu -, prikrývky a matrace, uviedol poľský web Onet.pl.

Prostredníctvom Červeného kríža v Minsku boli v okolí logistického centra nainštalované mobilné WC, poľné kuchyne a stany na podávanie a konzumáciu jedla. K dispozícii je i pitná voda.

Agentúra RIA Novosti pripomenula, že minulý týždeň si migranti z Blízkeho východu v lesnom pásme pri hraniciach Bieloruska s Poľskom rozložili tábor, v ktorom sa ich napokon zhromaždilo viac ako 2000.

Tento pondelok sa utečenci presunuli priamo na hraničný priechod Bruzgi-Kužnica a v utorok sa pokúsili cez hranicu prejsť, ale poľské bezpečnostné zložky ich zastavili aj za pomoci vodného dela a slzotvorného plynu.

Poľská strana tvrdí, že migrantov na agresivitu voči poľským zložkám, do ktorých hádzali kamene, fľaše, polená, ale aj omračujúce granáty a dlažobné kocky, naviedla bieloruská strana.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly / Čítajte viac Bieloruské ozbrojené sily vystrihávajú v noci diery do ostnatého plotu
41 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #bielorusko #migračná kríza