Merkelovej bude štát po odchode do dôchodku platiť 9 ľudí

Nemecká kancelárka Angela Merkelová bude mať po odchode z funkcie deväť štátom financovaných spolupracovníkov. Vyplýva to z dokumentu predloženého hlavnému výboru Spolkového snemu, ktorý mala k nahliadnutiu agentúra DPA.

16.11.2021 22:56
Angela Merkelová Foto:
Angela Merkelová
debata (27)

Úrad kancelárky žiada, aby po odchode z funkcie Merkelová dostala manažéra úradu a jeho zástupcu, dvoch špecializovaných asistentov, troch úradníkov a dvoch šoférov.

V zdôvodnení tejto žiadosti sa uvádza, že 67-ročná Merkelová bude aj po skončení 16-ročného funkčného obdobia „vykonávať úlohy v prospech štátu“.

DPA približuje, že pre bývalých kancelárov je bežné mať svoj úrad i štátom platených spolupracovníkov. Merkelovej predchodcovi Gerhardovi Schröderovi takto po odchode z funkcie v roku 2005 zabezpečili sedem ľudí.

Angela Merkelová Čítajte viac Merkelová vyzvala ženy, aby sa viac zapájali do politiky

Príslušný výbor Bundestagu v roku 2019 schválil pravidlo, že v budúcnosti budú mať kancelári a prezidenti po odchode z funkcie k dispozícii len piatich zamestnancov.

Merkelová ostane na čele vlády až do vymenovania nového kancelára. Tým by sa mal v decembri stať sociálny demokrat Olaf Scholz. Sociálnodemokra­tická strana Nemecka (SPD), Zelení a Slobodná demokratická strana (FDP) v utorok ohlásili, že návrh koaličnej dohody chcú predstaviť na budúci týždeň.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová