Izraelský pár, obvinený v Turecku zo "špionáže", prepustili z väzenia

Izraelských manželov, týždeň zadržiavaných v Turecku pre podozrenie zo špionáže, vo štvrtok prepustili. Informovala o tom izraelská vláda.

18.11.2021 08:41
Mordi Oknin Foto: ,
Mordi Oknin (uprostred) v meste Modiin niekoľko hodín potom, čo ho spolu s jeho manželkou prepustilo Turecko z väzenia, 18. novembra 2021
debata

Mordiho a Natali Okninovcov zadržali minulý týždeň po tom, čo navštívili novootvorenú vežu Çamlica – najvyššiu budovu v Istanbule (vysl. čamlidža). Veža má reštaurácie a vyhliadkové plošiny a nachádza sa vo štvrti s názvom Üsküdar na ázijskej strane mesta a dom tam má aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Súd v Istanbule manželov obvinil z „politickej a vojenskej špionáže“, pretože si z veže údajne fotografovali dom prezidenta Erdogana v spomínanej štvrti. Okninovci obvinenia odmietli a izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid trval na tom, že manželia nepracujú pre nijakú špionážnu službu.

„Po našom spoločnom úsilí s Tureckom boli Mordi Oknina a Natali Oknina prepustení z väznice a sú na ceste domov do Izraela,“ uviedol v oznámení úrad premiéra Naftaliho Bennetta.

Keď už manželia pricestovali do mesta Modiin v strednom Izraeli, vítal ich dav príbuzných a priaznivcov, ako ukázali zábery odvysielané verejnoprávnou televíziou. Premiér Bennett uviedol, že Lapid „sa poďakoval prezidentovi Turecka a jeho vláde za spoluprácu a teší sa na privítanie manželov doma vo vlasti“.

Vzťahy medzi Tureckom a Izraelom sú napäté, predovšetkým od roku 2018, keď boli po zabití palestínskych protestujúcich v pásme Gazy stiahnutí veľvyslanci.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #špionáž #Turecko