Šiestich členov bulharských bezpečnostných zložiek obžalovali zo špionáže pre Rusko

Bulharská vojenská prokuratúra vo štvrtok obžalovala skupinu šiestich dôstojníkov bezpečnostných zložiek - v aktívnej službe i vo výslužbe - zo špionáže pre Rusko. Informovala o tom agentúra AP.

18.11.2021 19:15
debata (3)

Šestica je obvinená zo zhromažďovania a odovzdávania utajovaných informácií cudziemu štátu. Medzi obvinenými je aj bývalý vysoký predstaviteľ bulharskej vojenskej spravodajskej služby, poprední predstavitelia ministerstva obrany a bývalý vojenský atašé, ktorý mal v bulharskom parlamente na starosti register utajovaných informácií.

Obžalovaných zatkli v marci tohto roku. Podľa AP päť z nich zostáva vo väzbe, jeden bol prepustený na kauciu. Termín predbežného pojednávania zatiaľ nebolo vytýčený.

V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na desať rokov až doživotie.

Za vodcu skupiny prokuratúra označila bývalého predstaviteľa vojenskej spravodajskej služby, ktorý v Moskve vyštudoval špecializovanú akadémiu riadenú ruskou zahraničnou vojenskou rozviedkou GRU. Prokuratúra tvrdí, že tento muž bol po svojom návrate do Bulharska poverený náborom agentov s prístupom k tajným dokumentom spojeným s NATO a Európskou úniou. Jeho manželka, ktorá má bulharské aj ruské občianstvo, odovzdávala dokumenty na ruskom veľvyslanectve v Sofii.

AP pripomenula, že Bulharsko vlani vyhostilo piatich ruských diplomatov podozrivých zo špionáže, ktorí vzhľadom na svoju diplomatickú imunitu nemohli byť obvinení. Medzi nimi bol aj ruský vojenský atašé, o ktorom prokuratúra tvrdí, že koordinoval špionážnu sieť v Bulharsku.

Bulharský generálny prokurátor Ivan Gešev v marci po zadržaní obvinených vyhlásil, že táto aféra nemá obdobu od druhej svetovej vojny. Prirovnal ju tzv. cambridgeskej päťke – legendárnej skupine piatich britských študentov naverbovaných Sovietskym zväzom v 30. rokoch, ktorí počas 2. svetovej vojny a po nej poskytli Moskve množstvo prvotriednych informácií.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #špionáž #Bulharsko