Dvojica Čechov dostala v Rakúsku za prepadnutie klenotníctva vysoké tresty

Súd v rakúskom Salzburgu dvom Čechom obžalovaným z predvlaňajšieho brutálneho prepadnutia klenotníckej rodiny uložil tresty väzenia v dĺžke 20 rokov a 18,5 roka nepodmienečne. Verdikt je zatiaľ neprávoplatný, odsúdení sa odvolali, informovala agentúra APA.

18.11.2021 23:24
debata (8)

Podľa prokuratúry sa obaja obžalovaní v auguste 2019 spolu s ďalším komplicom vlámali do domu v obci Koppl pri Salzburgu a násilím prinútili jeho majiteľa, aby im vydali šperky. Čelili obvinenia z násilného vydierania, únosu a podpaľačstva.

Jeden sa priznal

Súdna porota dnes o vine rozhodla jednohlasne. Štyridsaťtriročný obžalovaný, ktorého súd potrestal 20 rokmi väzenia, vinu popiera a tvrdí, že v čase spáchania činu bol v Prahe. Jeho 40-ročný spoločník, ktorý dostal 18,5 roka väzenia, vinu z veľkej časti priznal. Obaja sa však po vynesení rozsudku odvolali.

polícia, polizei, páska, rakúsko Čítajte viac Z lúpežného prepadu v Rakúsku podozrievajú skupinu na čele s mladou Slovenkou

Vyšetrovanie tretieho z páchateľov násilného prepadnutia stále pokračuje.

Pri lúpeži sa maskovaní ozbrojení muži dostali dovnútra cez balkón a zaútočili na manželov vo veku 35 a 41 rokov, ktorí v dome žili. V prítomnosti ich dvoch malých detí vo veku dvoch a štyroch rokov ich spútali, rovnako ako 26-ročnú Juhoameričanku, ktorá v dome pracovala ako opatrovateľka. Majiteľov domu zbili a jeho ženu prinútili, aby im vydala z trezoru cennosti v hodnote 150-tisíc eur.

Vymklo sa im z rúk

Následne donútili ženu, aby sa vydala autom do centra Salzburgu, kde prevádzkovala klenotnícky obchod, a priviezla odtiaľ ďalšie šperky. Deti, manžela a opatrovateľku si vzali ako rukojemníkov.

Prepadnutie sa im však nakoniec vymklo z rúk. Rodinu sa pokúsili odviezť v kufri auta do lesa, kde sa im však vozidlo pokazilo. Nechali ho preto na mieste a utiekli na horských bicykloch. Rodinu v aute objavili náhodní ľudia, ktorí privolali pomoc.

Stopy chceli páchatelia zamiesť tým, že sa pokúsili dom zapáliť. Keď zbadali náhodných dvoch okoloidúcich, ako volajú políciu, jeden z mužov štyrikrát vystrelil do vzduchu a volajúcemu vytrhol mobil z ruky. Škody na vile dosiahli 1,5 milióna eur, rodina sa z nej po prepadnutí odsťahovala.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #prepadnutie