Macron chce uskutočniť reformy v otázke migrácie

Francúzsko chce počas svojho predsedníctva v Rade Európskej únie v prvej polovici budúceho roku, ktoré začne 1. januára, pohnúť s riešením migrácie. Potvrdil to francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý zároveň sľúbil zasiahnuť proti nelegálnym táborom migrantov na severe Francúzska.

19.11.2021 07:22
Polícia / Wimereux / Migrácia / Kontroly / Foto: ,
Francúzska polícia hliadkuje v meste Wimereux pri Lamanšskom prieplave, november 2021
debata (7)

Migračná téma je pre Macrona dôležitá aj z hľadiska kampane pred prezidentskými voľbami. V rozhovore s francúzskym regionálnym denníkom La Voix du Nord francúzska hlava štátu uviedla, že v nadchádzajúcich týždňoch chce byť v otázke migrácie aktívny.

„Musíme podniknúť niekoľko krokov: zabrániť vzniku trvalých táborov, rozbiť siete pašerákov a posilniť spoluprácu s krajinami, odkiaľ migranti pochádzajú,“ uviedol. „Budem vykonávať reformy počas francúzskeho predsedníctva v EÚ,“ dodal.

Macron zároveň vyzval na prehĺbenie spolupráce s Britániou s cieľom vyriešiť situáciu v Lamanšskom prieplave, cez ktorý sa z Francúzska v ostatných dňoch pokúsil preplaviť rekordný počet migrantov.

Macron v tomto smere obvinil Londýn, že sa v rámci tohto dlhoročného sporu správa striedavo partnersky aj provokatívne. „Musíme zintenzívniť spoluprácu,“ dodal Macron. Francúzsky prezident v rozhovore ďalej priblížil, že prílev migrantov vytvoril pre obyvateľov prístavného mesta Calais veľmi ťažkú situáciu.

Minulý štvrtok sa cez Lamanšský prieliv preplavilo do Británie podľa tamojších úradov rekordných 1 185 migrantov. V období od 1. januára do 31. augusta sa podľa francúzskych úradov pokúsilo prieliv prekročiť približne 15 400 migrantov.

Británia sa v júli zaviazala prispieť Francúzsku sumou 62,7 milióna eur na zabezpečenie hraníc. V uplynulých 15 rokoch Londýn poslal už stovky miliónov eur na zabezpečenie Calais a iných prístavných miest vo Francúzsku.

Hlboké rozdiely

V otázke migrácie je únijný blok hlboko rozdelený. Východní členovia EÚ odmietajúci prijímať akýchkoľvek migrantov, cieľové bohaté štáty na severe a krajiny na pobreží Stredozemného mora, kam migranti väčšinou priplávajú, sa stretávajú nad otázkou, kam novo prichádzajúcich umiestňovať.

Migračná kríza v roku 2015 ukázala, že súčasné migračné pravidlá Únie nie sú dostatočné. Európski diplomati podľa agentúry Reuters tvrdia, že nádej na preklenutie doterajších rozporov v rámci EÚ počas nadchádzajúceho pol roka môže zhatiť skutočnosť, že Francúzsko čakajú v apríli prezidentské voľby.

Vyvolať zdanie činnosti spojené s riešením migračných problémov môže byť pre Macrona dôležité vzhľadom na to, že konzervatívne a krajne pravicové strany sa budú snažiť zamerať časť debaty práve na túto tému.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #migračná politika #Lamanšský prieliv