Gorbačov a Muratov vyzývajú prestať s pokusmi o likvidáciu ľudskoprávnej organizácie Memorial

Laureáti Nobelovej ceny mieru z Ruska - bývalý prezident ZSSR Michail Gorbačov a šéfredaktor denníka Novaja Gazeta Dmitrij Muratov - vyzvali ruskú generálnu prokuratúru, aby upustila od požiadavky na likvidáciu ľudskoprávnej organizácie Memorial, ktorá sa roky venuje skúmaniu dejín politických represií a ochrane ľudských práv.

19.11.2021 08:08
Michail Gorbačov Foto: ,
Bývalý prezident ZSSR Michail Gorbačov
debata (12)

Vo svojej výzve, zverejnenej vo štvrtok v Novaja Gazeta, obaja laureáti pripomínajú, že činnosť Memorialu bola vždy zameraná na obnovu historickej spravodlivosti, zachovanie pamiatky na státisíce tých, ktorí zomreli a trpeli počas rokov represií, a na to, aby „sa tomu dalo predísť teraz i v budúcnosti“.

Pokračovanie činnosti Memorialu je v záujme spoločnosti i ruského štátu, zdôraznili. Gorbačov a Muratov uviedli, že požiadavka na likvidáciu Memorialu „vyvolala v krajine (Rusku) znepokojenie a obavy“, a dodali, že tieto pocity zdieľajú tiež.

„Vyzývame generálnu prokuratúru, aby žalobu stiahla zo súdu a vyriešila nároky mimosúdnou cestou,“ píše sa vo výzve, v ktorej jej signatári žiadajú príslušný súd, aby odročil termín pojednávania v kauze, „aby sa spoločným úsilím podarilo zbaviť sa tohto pre krajinu bolestivého problému“.

Ruská generálna prokuratúra pred týždňom avizovala, že požiadala najvyšší súd o likvidáciu Memorialu pre jej údajné „systematické porušovanie zákona o zahraničných agentoch“. Najvyšší súd by mal túto žiadosť posúdiť 25. novembra.

Memorial medzičasom podporili desiatky ruských a medzinárodných organizácií, politikov, osobností vedy a kultúry. Kremeľ však uviedol, že „s Memorialom sú dlhodobo problémy, pokiaľ ide o dodržiavanie ruských zákonov“.

Memorial založili v roku 1989 aktivisti za ľudské práva vrátane renomovaného vedca a sovietskeho disidenta Andreja Sacharova. Organizácia bola opakovane uvádzaná ako tip na udelenie Nobelovej ceny za mier, no nikdy ju nezískala.

Pre svoju činnosť a postoje jej predstaviteľov je Memorial už roky v centre pozornosti ruských úradov: od roku 2016 je zaradené na zoznam zahraničných agentov a súdy mu viackrát udelili pokutu za porušenie zákona.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudskoprávna organizácia #Michail Gorbačov #Dmitrij Muratov