Výtlačok americkej ústavy vydražili v New Yorku za rekordných 43 miliónov dolárov

Vzácny originál americkej ústavy podpísanej v roku 1787 vydražili vo štvrtok za rekordných 43 miliónov dolárov (37,9 miliónov eur), informoval aukčný dom Sotheby's.

19.11.2021 08:23
Ústava / Dražba / Foto: ,
Ella Hallová, špecialistka na knihy a rukopisy v Sotheby's v New Yorku, prezentuje výtlačok americkej ústavy podpísanej v roku 1787 vo Filadelfii
debata

Tento jeden z iba 11 známych zachovaných výtlačkov ústavy USA z jej úplne prvého oficiálneho vydania sa stal najdrahšie vydražením historickým dokumentom v dejinách.

Vydražený výtlačok podpísali 17. septembra 1787 vo filadelfskej Sále nezávislosti „zakladajúci otcovia“ Spojených štátov amerických vrátane Georgea Washingtona, Benjamina Franklina a Jamesa Madisona.

Identita kupca nebola bezprostredne známa. O dokument mala záujem aj skupina obchodníkov s kryptomenami, ktorá na tento účel vyzbierala 40 miliónov dolárov, anonymný kupca však nakoniec ponúkol viac peňazí.

„Tento exemplár je mimoriadne vzácny. Išlo o náklad 500 výtlačkov. Je to najdlhšie platná ústavná listina a stala sa vzorom pre iné vlády na celom svete,“ uviedol v septembri špecialista daného aukčného domu na staré písomnosti Selby Kiffer. Ide o jediný exemplár v súkromnom vlastníctve, dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #dražba #Americká ústava