Dva ruské strategické bombardéry vykonali prelet v blízkosti Aljašky

Dva ruské strategické bombardéry Tupolev Tu-95MS v sprievode stíhačiek Suchoj Su-35S vykonali prelet nad neutrálnymi vodami v blízkosti americkej Aljašky. V piatok o tom informovalo ruské ministerstvo obrany, ktoré citovali agentúry Reuters a TASS.

19.11.2021 16:26
debata (72)

„Dva strategické bombardéry Tu-95MS diaľkového letectva vykonali plánovaný let vo vzdušnom priestore nad neutrálnymi vodami Beringovho, Čukotského a Ochotského mora… Let trval približne desať hodín,“ uviedol ruský rezort obrany. Zároveň dodal, že bombardéry sprevádzali stíhačky Suchoj Su-35S.

Ruské ministerstvo obrany zároveň zdôraznilo, že stroje ruského letectva pravidelne vykonávajú lety nad neutrálnymi vodami Arktídy, severného Atlantiku, Čierneho a Baltského mora a Tichého oceánu, pričom vždy dodržiavajú medzinárodné pravidlá týkajúce sa vzdušného priestoru.

Reuters upozorňuje na to, že ruské ministerstvo obrany o prelete strategických bombardérov pri Aljaške informovalo iba deň po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin upozornil na prelety západných vojenských lietadiel v blízkosti ruských hraníc.

Putin vo štvrtok uviedol, že strategické bombardéry západných krajín nesúce veľmi nebezpečné zbrane lietajú vo vzdialenosti 20 kilometrov od ruských hraníc. Podľa Putina tak západné štáty berú na ľahkú váhu varovania Ruska, aby „neprekračovali medze únosnosti“.

Už tak napätým vzťahom medzi Moskvou a Washingtonom neprospieva ani vzájomné obviňovanie sa z posledných týždňov. Spojené štáty totiž obviňujú Rusko z výhražného správania sa voči Ukrajine a Rusko sa zase sťažuje na provokatívne správanie amerických vojnových lodí, ktoré podľa neho vykonávajú manévre v Čiernom mori, uvádza Reuters.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bombardéry