Viedeň na nohách. Rakúšania protestovali proti tvrdým opatreniam

Lockdown pre všetkých a plánované povinné očkovanie vyhnalo do ulíc Viedne rakúskych odporcov tvrdých pandemických opatrení.

20.11.2021 15:52 , aktualizované: 19:06
protest, Viedeň Foto: ,
Protest v rakúskom hlavnom meste Viedeň proti tvrdému lockdownu a povinnému očkovaniu.
debata (335)

VIDEO: Protest vo Viedni.

Video

Protest sa konal na viedenskom námestí Heldenplatz, ktoré sa nachádza v areáli zámku Hofburg. Prebiehal pokojne, zišli sa na ňom Rakúšania z celej krajiny, ale v dave bolo vidieť aj vlajky Slovenska, Česka, Spojených štátov, Nemecka, Rumunska a dokonca aj Austrálie.

Protest v rakúskom hlavnom meste Viedeň proti...
Protest v rakúskom hlavnom meste Viedeň proti...
+15Protest proti lockdownu a protipandemickým...

Polícia sa snažila byť nenápadná, ale upozorňovala na nosenie respirátorov, niektorých ľudí aj kvôli tomu legitimovala. Bolo počuť aj výbuch pyrotechniky, ale viac policajtov sa objavilo až pri parlamente, aby dav nepokračoval týmto smerom. Protestujúci v rukách držali heslá ako „Ruky preč od našich detí“, „Sloboda, nie diktatúra“ či „Norimberské zákony“.

Predpokladaná účasť bola viac ako 10-tisíc ľudí, polícia ohlásila, že na protesty bude dohliadať približne 1 400 policajtov. Podľa úradného odhadu sa počas dňa na námestí stretlo približne 40-tisíc ľudí. Hovorca polície uviedol, že atmosféra bola napätá. Niektorí demonštranti zapaľovali pyrotechniku a hádzali na policajtov fľaše a plechovky. Protesty pokračovali aj vo večerných hodinách.

VIDEO: Takto sa ľudia vo Viedni pripravovali na protest.

Video

V centre Viedne blízko sídla rakúskeho prezidenta sa v sobotu zhromaždili desaťtisíce ľudí, ktorí reagovali na výzvu krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Niesli pútače odsudzujúce „covidovú diktatúru“ a „rozdeľovanie spoločnosti“ na zaočkovaných a nezaočkovaných.

Demonštranti svojím pochodom narušili dopravu v celom centre Viedne a zatknutých bolo takmer desať osôb, za porušenie protipandemických opatrení a zákazu nacistických symbolov. Niektorí účastníci hádzali na policajtov fľaše.

„Nie je normálne, že vláda nám upiera naše práva,“ povedala 42-ročná učiteľka Katarina Gierscherová, ktorá na toto zhromaždenie cestovala šesť hodín.

Niektorí protestujúci mali na oblečení žltú hviezdu so slovom „nezaočkovaný“ a mala pripomínať Dávidovu hviezdu, ktorú boli Židia nútení nosiť v druhej svetovej vojne počas nacistickej éry.

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer nad tým vyjadril hnev a vo vyhlásení napísal, že je to „urážka miliónov obetí nacistickej diktatúry a ich rodín“.

Holandsko, protest, reštrikcie Čítajte viac Horiace autá, postrelení. Protesty proti pandemickým opatreniam v Holandsku sa zvrhli na násilie

Rakúska vláda tento týždeň oznámila, že zavedie lockdown s cieľom zabrzdiť rýchlo silnejúcu vlnu pandémie. Ten sa začne v pondelok a trvať bude najmenej desať dní. Potom sa jeho platnosť prehodnotí, pričom ho môžu predĺžiť na maximálne 20 dní.

Väčšina obchodov bude zatvorená a kultúrne podujatia zrušia. Ľudia budú môcť svoje domovy opúšťať len z určitých konkrétnych dôvodov, napríklad budú môcť nakupovať potraviny alebo navštevovať lekára.

Rakúska vláda zároveň rozhodla, že od 1. februára bude vakcinácia proti koronavírusu v krajine povinná. Zaočkovanosť v Rakúsku patrí v rámci západnej Európy k najnižším. Podľa vládnych údajov je úplne zaočkovaných necelých 66 percent z 8,9 milióna obyvateľov krajiny.

© Autorské práva vyhradené

335 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #očkovanie #koronavírus