Oscarový herec Sean Penn na východe Ukrajiny nakrúca dokument o ruskej agresii

Americký herec Sean Penn navštívil vojenským konfliktom zmietaný východ Ukrajiny, kde vo štvrtok začal nakrúcať nový dokumentárny film o ruskej agresii v danej oblasti.

20.11.2021 20:30
Sean Penn Foto:
Hollywoodsky herec a producent Sean Penn sa stretol s príslušníkmi ukrajinských ozbrojených síl neďaleko frontovej línie v regióne Doneck na východe Ukrajiny 18. novembra 2021
debata (92)

Na záberoch, ktoré priniesla tlačová agentúra AP, je tento 61-ročný oscarový herec a producent zachytený v prilbe a nepriestrelnej veste. Penn sa v Doneckej oblasti neďaleko frontovej línie stretol s členmi ukrajinskej armády, ktorí bojujú s proruskými separatistami podporovanými Moskvou.

Ukrajina je už niekoľko rokov vtiahnutá do zástupnej vojny proti Rusku, ktoré podporuje proruských povstalcov v regióne Donbas – v Doneckej oblasti a v Luhanskej oblasti.

Pennov dokumentárny projekt skúma, ako tento konflikt ovplyvňuje život v zmienenom východoukrajinskom regióne. Jeho príchod do Donbasu sa uskutočnil v čase, keď ruský prezident Vladimir Putin obvinil Západ z „eskalácie“ napätia.

Hollywoodsky herec a producent Sean Penn... Foto: Ukrainian Joint Forces Operation Press Service via AP
Sean Penn Hollywoodsky herec a producent Sean Penn (vľavo) sa stretol s príslušníkmi ukrajinských ozbrojených síl neďaleko frontovej línie v regióne Doneck na východe Ukrajiny 18. novembra 2021

Západ posilňuje na hraniciach s Ruskom vojenskú prítomnosť, zatiaľ čo Moskva zhromažďuje na ukrajinských hraniciach svojich vojakov a arzenál.

Tento zástupný konflikt trvá od povstania v roku 2014, počas ktorého došlo k zvrhnutiu prokremeľského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, čo viedlo k ruskej anexii Krymu.

Krymský polostrov vybieha do Čierneho mora a nachádza sa na ňom dôležitý prístav ruského vojnového loďstva s ľahkým prístupom k Stredozemnému moru. Konflikt na východe Ukrajiny si vyžiadal už približne 13-tisíc mŕtvych.

Operačné veliteľstvo ukrajinských ozbrojených síl na sociálnych sieťach zverejnilo informáciu, že Sean Penn „sa na vlastné oči prišiel presvedčiť o následkoch ruskej agresie“. V danom príspevku sa ďalej uvádza, že myšlienkou pripravovaného filmového dokumentu je „porozprávať širokej verejnosti o udalostiach, ktoré sa dejú v našej krajine“.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Sean Penn #vojna na Ukrajine