Horiace autá, postrelení. Protesty proti pandemickým opatreniam v Holandsku sa zvrhli na násilie

Demonštrácia proti pandemickým opatreniam v Haagu sa v sobotu večer zvrhla na násilie. Protestujúci zapaľovali autá, hádzali na policajtov kamene a ďalšie predmety. Informuje o tom agentúra AFP. Podobne dopadla aj piatková demonštrácia v Rotterdame.

21.11.2021 00:00
Holandsko, protest, reštrikcie Foto:
Demonštranti protestujú proti sprísneniu pandemických opatrení v Rotterdame v piatok 19. novembra 2021.
debata (50)

V časti mesta, kde sídli holandská vláda, vyšlo do ulíc niekoľko stoviek ľudí. Polícia najmenej jedného protestujúceho zatkla.

V Rotterdame sú po piatkových násilných protestoch traja vážne zranení ľudia v nemocnici, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na upresnené informácie od polície; predchádzajúce údaje boli o štyroch hospitalizovaných, ešte skôr o dvoch.

V Rotterdame dav niekoľkých stoviek ľudí zapaľoval autá, odpaľoval petardy a hádzal po policajtoch kamene. Polícia odpovedala výstražnými výstrelmi a vodnými delami, 51 ľudí zatkla. Polovici z nich je menej ako 18 rokov.

„Traja účastníci výtržností utrpeli strelné zranenia a zostávajú v nemocnici,“ uviedla polícia. Úrady streľbu vyšetrujú, a to vrátane otázky, či zranení boli zasiahnutí guľkami z policajných zbraní.

Protest sa podľa starostu Rotterdamu zvrhol v „orgie násilia“.

„Polícia bola nútená tasiť zbrane a dokonca viesť priamu streľbu,“ uviedol starosta Ahmed Aboutaleb na tlačovej konferencii.

„Protestovanie je zásadným právom v našej spoločnosti, ale to, čo sme videli včera večer, je jednoducho kriminálne počínanie,“ povedal holandský minister spravodlivosti Ferd Grapperhaus. „S demonštrovaním to nemalo nič spoločné,“ dodal.

Holandsko minulú sobotu znovu zaviedlo niektoré obmedzenia ekonomiky, pretože sa v krajine začali objavovať doteraz najvyššie počty novo nakazených od začiatku pandémie. Reštaurácie a obchody musia podľa nových pravidiel zatvárať skôr a športové stretnutia sa odohrávajú bez divákov. Podľa miestnych médií sa na piatkových nepokojoch podieľali aj takzvaní hooligans, teda skalní priaznivci niektorých futbalových klubov.

Vláda v piatok tiež druhý rok za sebou zakázala novoročné ohňostroje s odôvodnením, že opatrenie zabráni mimoriadnemu zaťaženiu nemocníc.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #koronavírus