Poľsko-bieloruské hranice sa v noci pokúsilo prekročiť 150 migrantov

Skupina približne 150 migrantov sa v noci na pondelok neúspešne pokúsila prekročiť poľské hranice neďaleko obce Dubicze Cerkiewne a nelegálne sa z Bieloruska dostať do EÚ. Oznámila to v pondelok na Twitteri poľská pohraničná stráž, píše agentúra DPA.

22.11.2021 10:24
migranti bielorusko Foto: ,
Migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, sa zohrievajú pri ohni pri bieloruskej dedine Grodno 16. novembra 2021.
debata (4)

„Na útok na poľskú hranicu dohliadali bieloruské bezpečnostné služby,“ uviedla poľská pohraničná stráž na sociálnej sieti.

Pri lokalite Dubicze Cerkiewne v Podleskom vojvodstve ležiacom na východe Poľska došlo k pokusom o ilegálne prekročenie poľského územia aj v piatok večer. Išlo o viacero skupín, pričom najväčšia z nich pozostávala z približne 200 ľudí. Poľský prezident Andrzej Duda pre týždenník Sieci uviedol, že bieloruský prezident Alexandr Lukašenko svoje konanie zameriava na Poľsko zrejme preto, že „tvrdo bránime hranicu a režim v Minsku chce ukázať fyzickú konfrontáciu so Západom“.

Zábery bieloruskej agentúry Beltaukazujú, ako vojaci v pondelok ráno migrantom v núdzovom ubytovacom zariadení v obci Brusgi pri hraniciach s Poľskom rozdávajú teplý čaj, sušienky, jogurty či tvaroh. V provizórnej ubytovni v miestnom sklade sa tam podľa odhadov nachádza 2000 migrantov.

V Bielorusku sa v tomto čase nachádzajú experti zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) s cieľom zistiť, akú pomoc môžu v súčasnej kríze v krajine poskytnúť. Podľa údajov miestnych úradov previezli do nemocníc už okolo 100 migrantov vrátane osôb so zápalom pľúc. Veľké obavy panujú i vzhľadom na prípadné rozšírenie koronavírusu v núdzovom ubytovaní.

Migranti do Poľska, rovnako aj do Litvy a Lotyšska, začali prichádzať po tom, ako bieloruský líder Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk im už nebude brániť v ceste do EÚ cez územie Bieloruska, čím reagoval na sprísnené sankcie Západu.

EÚ tvrdí, že Lukašenkov režim odvtedy migrantov na hranice zmienených krajín vysiela zámerne, aby tak spôsobil chaos a spory v Únii. Lukašenko to popiera. Ľudia z Iraku, Sýrie či Afganistanu prichádzajú do Bieloruska na turistické víza.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #bielorusko #migranti #migračná kríza