Švédskeho krajne pravicového europoslanca odsúdili za sexuálne napadnutie

Švédsky súd v pondelok odsúdil krajne pravicového člena Európskeho parlamentu Petra Lundgrena za sexuálne napadnutie členky jeho strany Švédski demokrati.

22.11.2021 17:45
debata (7)

Lundgren (58), ktorého predtým okresný súd oslobodil, bol odsúdený na pokutu rovnajúcu sa 60-dňovému platu, keďže prokuratúra predložila odvolaciemu súdu Göta v juhozápadnom Švédsku „dodatočné dôkazy“. Súd vo vyhlásení uviedol, že „bez akýchkoľvek pochybností“ dospel k záveru, že „člen Európskeho parlamentu sa dotýkal pŕs žalobkyne proti jej vôli“.

Lundgren pôsobí ako člen europarlamentu od roku 2014, keď sa stal europoslancom ako jeden z prvých členov švédskej krajnej pravice. Znovu bol do EP zvolený v roku 2019.

V marci 2018 ho obvinili z toho, že „vsunul ruky pod sveter a podprsenku obete a položil ich na jej prsia“, uvádzalo sa v žalobe. Obeť, ktorej meno úrady nezverejnili, bola v tom čase poslankyňou švédskeho parlamentu. Politikovi hrozili dva roky väzenia.

Škandál prepukol v máji 2019, keď ďalšia poslankyňa europarlamentu zo Švédskych demokratov Kristina Winbergová upozornila stranícke vedenie na Lundgrenovo správanie voči inej členke strany. Podľa švédskych médií Winbergovú po tomto upozornení vyškrtli zo straníckej kandidátky pre blížiace sa voľby do europarlamentu. Švédski demokrati označili jej konanie za „trestuhodné“ a „nerozvážne voči straníckym kolegom a zamestnancom“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #sexuálne obťažovanie #europoslanec