Pri havárii autobusu v Bulharsku zahynulo 44 ľudí

Havária turistického autobusu, ku ktorej došlo v utorok nadránom v západnom Bulharsku, si vyžiadala 44 obetí na životoch. Medzi obeťami sú aj deti - agentúra TASS uviedla, že evidujú 12 detských obetí.

23.11.2021 07:02 , aktualizované: 18:25
Autobus / Nehoda / Foto: ,
Prerazené zvodidlá neďaleko miesta nehody autobusu v bulharskom Bosneku 23. novembra 2021
debata (3)

Bulharská prokuratúra vo štvrtok upravila počet obetí havárie na 44 z pôvodných 45. „Pitvy preukázali, že obete zomreli prevažne na následky udusenia po požiari, ktorý vypukol… V ich dýchacích cestách boli nájdené sadze,“ povedal námestník bulharského generálneho prokurátora Borislav Sarafov.

K nehode došlo krátko po 02.00 h miestneho času. Autobus s evidenčnými značkami Severného Macedónska havaroval a začal horieť na diaľnici v západnej časti Bulharska. Prokuratúra sa domnieva, že vodič autobusu narazil do zvodidiel, pričom jedno z nich následne ťahal za sebou po asfaltke. Vzniklo tak iskrenie, v dôsledku ktorého sa autobus vznietil.

Stále sa však vyšetruje, či vodiča nepomýlila „zlá organizácia“ dopravy na ceste, „zlá signalizácia či zlé označenie,“ dodal Sarafov. Prokuratúra zároveň vylúčila teroristický útok alebo explóziu, ktorá by mohla požiar autobusu vyvolať.

Autobus bol plný turistov zo Severného Macedónska, ktorí sa vracali z tureckého Istanbulu do severomacedónskeho hlavného mesta Skopje. Podľa záznamov pohraničnej polície sa pri vstupe do Bulharska nachádzalo v autobuse 52 pasažierov.

Siedmich ľudí, ktorým sa z horiaceho vraku podarilo uniknúť, hospitalizovali v nemocnici v bulharskej metropole Sofia. Utrpeli najmä popáleniny, pričom jeden z nich má aj zlomenú nohu. Ich stav je stabilizovaný.

Hasiči a forenzní experti na mieste zhoreného...
V pozadí vrak zhoreného autobusu v bulharskom...
+3Uprostred vrak zhoreného autobusu v bulharskom...

Dočasný minister vnútra Bojko Raškov povedal, že telá vnútri autobusu boli „spálené na popol“. „Je to desivý pohľad. Nikdy predtým som nič také nevidel,“ povedal Raškov novinárom pri mieste tragédie.

Severomacedónsky premiér Zoran Zaev podľa vlastných slov hovoril s jedným z preživších, ktorý mu povedal, že spiacich cestujúcich prebudil výbuch. Niekoľkým ľuďom sediacim vzadu sa podarilo rozbiť okno a pred plameňmi ujsť.

Severné Macedónsko v reakcii na tragickú nehodu autobusu vyhlásilo trojdňový štátny smútok. Vlajky v krajine budú spustené na pol žrde. Na stredu vyhlásilo deň smútku aj Bulharsko.

Heger a Korčok vyjadrili sústrasť obetiam

Slovenský premiér Eduard Heger a minister zahraničných vecí Ivan Korčok vyjadrili v utorok sústrasť rodinám obetí a preživším tragickej havárie autobusu v západnom Bulharsku.

„Úprimnú sústrasť príbuzným a priateľom tých, ktorí dnes skoro ráno prišli o život počas hroznej autobusovej nehody v Bulharsku. Zraneným prajem skoré uzdravenie a veľa síl,“ napísal Heger na Twitteri v angličtine.

„Som šokovaný správou z Bulharska o tragickej nehode autobusu, v ktorom boli občania Severného Macedónska. Preživším prajem skoré zotavenie sa,“ uviedol tiež na Twitteri po anglicky šéf slovenskej diplomacie Korčok.

Výberová chronológia tragických havárií autobusov v Európe (od roku 2016)

20. marca 2016

  • Neďaleko mesta Tarragona na severovýchode Španielska došlo k nehode výletného autobusu. Viezol 57 študentov vracajúcich sa do Barcelony. Trinásť z nich zahynulo a 43 utrpelo zranenia. Jedna zranená študentka bola zo Slovenska.

21. júna 2016

  • Autobus slovenskej cestovnej kancelárie Aeolus havaroval pri meste Alexinac v Srbsku. Nehoda si vyžiadala životy piatich cestujúcich a 14 zranených.

20. januára 2017

  • Autobus so študentmi maďarského gymnázia, ktorí sa vracali z lyžiarskeho zájazdu vo Francúzsku, havaroval na diaľnici pri talianskom meste Verona. Nehoda si vyžiadala 17 mŕtvych.

3. júla 2017

  • Najmenej 18 ľudí zahynulo pri nehode autobusu v nemeckom Bavorsku. Ďalších 30 osôb utrpelo zranenia.

23. apríla 2018

  • Nehoda autobusu a nákladného vozidla, ktorá sa stala na ceste R1 v smere z Banskej Bystrice do Zvolena pri obci Badín, si vyžiadala dva ľudské životy. Jednou z obetí bol spisovateľ a filmár Peter Krištúfek. V dôsledku nehody utrpelo zranenia ďalších 12 cestujúcich.

16. februára 2019

  • Havária autobusu na diaľnici v Severnom Macedónsku si vyžiadala 15 obetí.

18. apríla 2019

  • Spolu 29 životov si vyžiadala nehoda autobusu s nemeckými turistami na portugalskom ostrove Madeira. Pri havárii utrpelo 28 ľudí zranenia.

13. novembra 2019

  • Pri havárii autobusu a nákladného auta neďaleko Malanty pri Nitre zahynulo 12 ľudí, z toho štyri maloleté deti. Ďalších 15 ľudí sa zranilo. V súvislosti s nehodou bol na 15. novembra na Slovensku vyhlásený štátny smútok.

15. augusta 2021

  • Osem ľudí zahynulo pri havárii autobusu, ku ktorej došlo na diaľnici v Maďarsku. Ôsmi cestujúci sa zranili ťažko a 40 ďalších vyviazlo s ľahšími zraneniami.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #nehoda autobusu