Zeman ponúkol Poľsku vyslanie českých vojakov na hranice s Bieloruskom

Český prezident Miloš Zeman navrhol Poľsku, že ČR vyšle svojich vojakov na poľsko-bieloruské hranice v snahe pomôcť Varšave vyriešiť súčasnú migračnú krízu. Pražský hrad o tom informoval v utorok na svojej internetovej stránke.

23.11.2021 15:05
Bielorusko / Poľsko / Foto: ,
Deti migrantov a poľská pohraničná stráž pri ostatnom drôte na poľsko-bieloruskej hranici neďaleko mesta Grodno, 17. november 2021
debata (7)

„Situáciu na poľsko-bieloruskej hranici, ktorá je spôsobená zlými úmyslami tých, ktorí pre svoj vlastný prospech neváhajú zneužiť nepriazeň osudu druhých, veľmi pozorne sledujem,“ napísal Zeman v liste adresovanom poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi.

„Armáda ČR je pripravená, ak bude z Vašej strany záujem a pri splnení zákonných podmienok, vyslať na pomoc pri obrane hranice Poľskej republiky svojich vojakov. Príslušníci ozbrojených síl Českej republiky sú v súčasnej dobe pripravení na okamžitý presun,“ napísal v liste Zeman.

Podľa Zemana rozhodnutie o vyslaní ozbrojených síl mimo územia ČR na obdobie maximálne 60 dní prináleží vláde, ak ide o plnenie záväzkov z medzinárodných zmlúv o spoločnej obrane proti napadnutiu. „Budem sa usilovať o to, aby Česká republika splnila svoje spojenecké záväzky pri obrane našej spoločnej bezpečnosti,“ uzavrel český prezident.

Do Poľska, rovnako aj do Litvy a Lotyšska, začali masovo prichádzať migranti po tom, ako bieloruský líder Alexandr Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk im už nebude brániť v ceste do EÚ cez svoje územie, čím reagoval na sprísnené sankcie Západu.

EÚ tvrdí, že Lukašenkov režim odvtedy migrantov na hranice zmienených krajín vysiela zámerne, aby tak spôsobil chaos a spory v Únii. Lukašenko to popiera. Ľudia z Iraku, Sýrie či Afganistanu prichádzajú do Bieloruska na turistické víza.

Varšava na prílev migrantov zareagovala vyslaním tisícov vojakov do pohraničnej oblasti, zavedením výnimočného stavu, ako aj rýchlym stavaním plotu z ostnatého drôtu. Avizovala tiež, že v decembri chce začať na hraniciach stavať múr, pričom jeho stavbu by chcela dokončiť v prvej polovici budúceho roku.

Mateusz Morawiecki Čítajte viac Morawiecki: Migračná kríza je najrozsiahlejším pokusom o destabilizáciu Európy
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Miloš Zeman #bielorusko #migračná kríza