Západná a stredná Afrika má najvyšší počet detských vojakov, uvádza správa OSN

Deti v západnej a centrálnej časti Afriky sa najčastejšie stávajú terčom verbovania ozbrojených skupín.

23.11.2021 15:30
Detskí vojaci / Vojaci / Vojak / Zbraň / Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

Informuje o tom správa, ktorú v utorok zverejnil Detský fond Organizácie Spojených národov (UNICEF). V priebehu ostatných piatich rokov sa v tomto regióne zvýšil počet konfliktov, počas ktorých vládne sily a ozbrojené skupiny naverbovali do svojich radov viac ako 21-tisíc detí. Tie zároveň najviac čelia i sexuálnemu násiliu. V uvedených oblastiach ho od roku 2016 zažilo viac ako 2 200 detí.

V správe sa taktiež uvádza, že bolo unesených najmenej 3 500 detí, čo zo západnej a centrálnej časti afrického kontinentu robí región s druhým najvyšším počtom únosov na svete.

„Čísla a trendy sú mimoriadne znepokojujúce pre súčasné a budúce generácie detí,“ povedala regionálna riaditeľka UNICEF pre západnú a strednú Afriku Marie-Pierre Poirierová. Ako dodala, v západnej a strednej Afrike sa nielenže nezastavilo vážne porušovanie práv voči deťom, ale za ostatných päť rokov sa dokonca zvýšilo.

Týka sa to najmä krajín zasiahnutých konfliktmi, ako sú Burkina Faso, Stredoafrická republika, Kamerun, Čad, Kongo, Mali, Mauritánia či Niger.

UNICEF poznamenal, že viac ako 57 miliónov detí potrebuje humanitárnu pomoc, čo je počet, ktorý sa od minulého roka v dôsledku konfliktov a pandémie koronavírusu zdvojnásobil. UNICEF zároveň tvrdí, že potrebuje viac ako 92 miliónov dolárov na ochranu detí v núdzových situáciách v západnej a strednej Afrike, z čoho viac ako polovica ešte nie je pokrytá.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Unicef #detskí vojaci