Heger: Správanie bieloruského režimu je neakceptovateľné

Správanie bieloruského režimu je neakceptovateľné, povedal predseda vlády Eduard Heger v utorok v Budapešti po mimoriadnej schôdzke premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) o migračnej situácii na hraniciach Poľska s Bieloruskom. Heger zdôraznil, že Slovensko podporuje akékoľvek sankcie voči Bielorusku.

23.11.2021 17:06
Alexandr Lukašenko / Bielorusko / Foto: ,
Protest proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi pred americkou ambasádou v litovskom Vilniuse, máj 2021
debata (111)

„Treba čo najskôr sankcionovať letecké spoločnosti, ktoré sa zapájajú do obchodu s ľuďmi,“ podčiarkol Heger, ktorý dodal, že táto situácia sa týka celého regiónu – Litvy, Lotyšska a v utorok sa premiéri V4 intenzívne venovali situácii v Poľsku.

O stretnutie predsedov vlád vyšehradského zoskupenia – Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska – v súvislosti s migračnou situáciou na hraniciach s Bieloruskom požiadal v pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Účastníci schôdzky vyjadrili plnú solidaritu Poľsku, ktorému ponúkli pomoc. Podľa slov Hegera o nej budú koncom novembra rokovať predstavitelia hraničných služieb Česka, Slovenska a Poľska.

VIDEO: Heger na summite V4.
Video

„Nevidíme iný nástroj ako postaviť tam plot, ale z dlhodobého hľadiska podporujeme investície do moderných technológií, aby sme zabezpečili vonkajšie hranice európskeho priestoru. Na druhej strane treba veľmi jasne komunikovať, že postavenie plota nie je akt voči občanom Bieloruska, pretože s nimi prežívame solidaritu, a že je to len momentálna reakcia na zneužívanie migrantov na politické účely zo strany Bieloruska,“ povedal slovenský premiér.

Premiéri Vyšehradskej štvorky (V4) zľava... Foto: TASR
V4 / Mateusz Morawiecki / Eduard Heger / Viktor Orbán / Premiéri Vyšehradskej štvorky (V4) zľava Mateusz Morawiecki (Poľsko), Eduard Heger (Slovensko) a Viktor Orbán (Maďarsko) počas tlačovej konferencie po mimoriadnom summite predsedov vlád V4 v Budapešti v utorok 23. novembra 2021
Bielorusko / Poľsko / Čítajte viac Zeman ponúkol Poľsku vyslanie českých vojakov na hranice s Bieloruskom

Predseda poľskej vlády Mateusz Morawieczki, končiaci český premiér Andrej Babiš, maďarský ministerský predseda Viktor Orbán a slovenský premiér Heger hovorili aj o celkovom migračnom tlaku, ktorý pôsobí na Európu z juhu, smerom zo západného Balkánu, ale aj z východu na poľské hranice, ako aj o ďalších aktuálnych otázkach vrátane rastu cien energií.

Orbán kritizoval Európsku úniu za podľa jeho slov chybnú politiku, v rámci ktorej Brusel financuje všetko, čo spôsobuje rast migračného tlaku, avšak na fyzickú ochranu schengenskej hranice nedáva peniaze. „Chránime nielen svoje hranice, ale aj celú Európu,“ zdôraznil maďarský premiér a opakovane vyzval Brusel na uhradenie aspoň polovice nákladov Maďarska vynaložených na stráženie vonkajších hraníc Únie.

Viktor Orbán Čítajte viac Orbán žiada od Bruselu vyše 1,6 miliardy eur za ochranu únijných hraníc

Podľa slov Morawieckeho je migračná kríza vlastne novou politickou krízou, v ktorej bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v spolupráci s mafiou a prevádzačmi zneužíva ľudí na vyvíjanie nátlaku na EÚ.

Babiš pripomenul, že v roku 2015 každý kritizoval Maďarsko za to, že postavilo hraničné zábrany, dnes už ale viacerí lídri európskych krajín tvrdia, že EÚ by mala podporovať fyzickú ochranu hraníc.

Mateusz Morawiecki Čítajte viac Morawiecki: Migračná kríza je najrozsiahlejším pokusom o destabilizáciu Európy
111 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #V4 #Eduard Heger