EÚ zakáže bieloruskej Belavii prenajímať si lietadlá od spoločností so sídlom v Únii

Európska únia zakáže bieloruskej leteckej spoločnosti Belavia prenajímať si lietadlá od spoločností so sídlom v EÚ. Ide o súčasť sankcií v reakcii na migračnú krízu na poľsko-bieloruských hraniciach. Uviedol to v utorok predseda Európskej rady Charles Michel.

23.11.2021 18:11
Belavia / Bielorusko / Foto:
Cestujúci v kancelárii najväčšej bieloruskej leteckej spoločnosti Belavia v Minsku
debata (18)

„Väčšinu lietadiel si Belavia prenajíma od európskych spoločností. Na základe nových sankcií, ktoré dnes schválila Európska komisia, bude takéto konanie pozastavené,“ vyhlásil v pléne Európskeho parlamentu (EP) Michel.

Predseda Európskej rady v prejave zdôraznil, že rozhodnutie členských štátov o rozšírenom balíku sankcií je „bezprostredné“.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v Štrasburgu vyhlásila, že tisíce migrantov na východných hraniciach Európskej únie sú pokusom režimu v Minsku o destabilizáciu EÚ. Šéfka EK dodala, že európske spoločenstvo vyjadruje solidaritu s Poľskom, Litvou a Lotyšskom, „ktoré nesú bremeno politiky bieloruského lídra“ Alexandra Lukašenka.

„Európska únia ako celok je skúšaná (Lukašenkom)… Toto však nie je migračná kríza. Ide o pokus autoritárskeho režimu o destabilizáciu svojich demokratických susedov,“ vyhlásila von der Leyenová.

„Zhodli sme sa, že na boj proti tomuto správaniu (Bieloruska) je dôležité koordinovať naše sankcie. To je to, čo sme urobili a čo robíme. Sme v procese koordinácie našich sankcií so Spojenými štátmi, Kanadou a Spojeným kráľovstvom,“ dodala šéfka EK.

Európska komisia podľa nej vypracuje „čierny zoznam“ firiem, ktoré sú zapojené do prepravovania migrantov. Na tieto spoločnosti budú uvalené sankcie.

Mateusz Morawiecki Čítajte viac Morawiecki: Migračná kríza je najrozsiahlejším pokusom o destabilizáciu Európy
18 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #lietadlá #Belavia