Ján Kubiš nečakane odstúpil z postu vyslanca OSN pre Líbyu

Osobitný vyslanec OSN pre Líbyu, slovenský diplomat Ján Kubiš, odstúpil z funkcie po necelom roku pôsobenia. V utorok to potvrdil hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric, ktorého citovala agentúra AFP.

23.11.2021 18:39 , aktualizované: 23:04
UN Libya Foto: ,
Ján Kubiš, bývalý osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Líbyu
debata (55)

„Kubiš podal demisiu do rúk generálneho tajomníka OSN (Antónia Guterresa), ktorý ju s poľutovaním prijal,“ povedal Dujarric a dodal, že Guterres v súčasnosti hľadá za neho „vhodnú náhradu“.

Na otázku o dôvode Kubišovej rezignácie Dujarric povedal: „To je otázka, ktorú sa musíte opýtať jeho.“ Dodal, že dátum jeho odchodu ešte nebol stanovený a vyslanec bude v stredu na pravidelnom mesačnom stretnutí informovať o aktuálnej situácii v Líbyi.

O Kubišovom odstúpení bolo 15 členov Bezpečnostnej rady (BR) OSN informovaných v priebehu utorka. Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľanskij novinárom povedal, že nemá žiadne informácie o dôvode jeho odchodu a snaží sa zistiť viac.

Správu o odchode 69-ročného Kubiša potvrdilo pre AFP v priebehu dňa aj niekoľko ďalších diplomatických zdrojov. Jeden z nich naznačil, že Kubiš „mal zrejme pocit, že nemá dostatočnú podporu“.

BR OSN sa nedávno rozdelila v názore na to, či treba zmeniť spôsob vedenia politickej misie OSN v Líbyi – pričom niektorí členovia vyzývali na to, aby sa úrad vyslanca presunul zo Ženevy do Tripolisu, pripomína AFP.

Diplomati uviedli, že Kubiš nebol ochotný urobiť takýto krok.

Kubiš, bývalý vyslanec OSN pre Libanon, sa ujal postu vyslanca pre Líbyu v januári tohto roka. Jeho náhly odchod prichádza deň po tom, čo sa uzavreli nominácie na prezidenta pred líbyjskými voľbami, ktoré sú naplánované na 24. decembra a budú pozorne sledované.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Ján Kubiš #vyslanec OSN