V Turecku pokračoval súdny proces s obvinenými z vraždy novinára Chášukdžího

Na súde v Istanbule v utorok pokračoval proces s 26 občanmi Saudskej Arábie podozrivými z vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Súd sa koná v ich v neprítomnosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

23.11.2021 23:24
debata

Súdny proces s týmito 26 osobami sa začal ešte v roku 2020. Čelia rôznym obvineniam v spojitosti s vraždou novinára.

Saudskoarabský súd v septembri 200 vyniesol konečný verdikt v procese s ôsmimi osobami podozrivými zo zapojenia do vraždy Chášukdžího. Ich mená však nezverejnili.

Istanbulský súd v utorok turecké ministerstvo spravodlivosti požiadal, aby od Saudskej Arábie listom vyžiadalo mená osôb, ktoré už boli odsúdené v Saudskej Arábii – aby neboli potrestané dvakrát.

Erol Önderoglu z organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) povedal, že spravodlivosť nemôže byť v súdnom procese naplnená, ak nebude zahŕňať saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.

„Každý vie, že súdny proces bude symbolický dovtedy, kým obžalovaných nepochytajú a nevrátia do Turecka,“ povedal. Súdny proces sa podľa jeho slov blíži k „mŕtvemu bodu“.

Napätie medzi Tureckom a Saudskou Arábou, ktoré vzniklo po Chášukdžího vražde, viedlo k neoficiálnemu bojkotu tureckého tovaru v Saudskej Arábii, píše Reuters. Tieto dve krajiny však v súčasnosti pracujú na normalizácii vzájomných vzťahov.

Chášukdží bol známym a otvoreným kritikom saudskoarabského vedenia a pravidelne písal pre denník Washington Post. Zavraždil ho 2. októbra 2018 na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule tím agentov vyslaných zo Saudskej Arábie.

Telo novinára sa nikdy nenašlo. Saudská Arábia najprv rozhodne odmietala, že by išlo o atentát, do ktorého by bola zapletená, neskôr tvrdila, že vraždu vykonali saudskoarabskí agenti, ktorí konali na vlastnú päsť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Džamál Chášakdží