Bielorusko a Poľsko porušujú ľudské práva migrantov, tvrdí Human Rights Watch

Bieloruské aj poľské hraničné stráže sa počas migračnej krízy na východných hraniciach Európskej únie dopustili "vážnych porušení ľudských práv". V stredu to uviedla medzinárodná mimovládna organizácia Human Rights Watch (HRW) v správe, z ktorej cituje agentúra AFP.

24.11.2021 09:16
Bielorusko Poľsko EÚ hranica migranti Foto: ,
Migrant z Blízkeho východu, ktorý sa pokúša prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, drží na rukách dieťa pri čakaní na jedlo. Grodno 23. novembra 2021.
debata (5)

Obe vlády majú podľa HRW „povinnosť zabrániť ďalším úmrtiam tým, že umožnia humanitárny prístup k ľuďom uväzneným v pohraničnej oblasti“.

Výskumníci tejto organizácie vykonali detailné rozhovory s 19 ľuďmi. Niekoľko z nich uviedlo, že ich príslušníci poľskej pohraničnej stráže zatlačili späť smerom k bieloruskej strane, niekedy násilne.

Zatlačovanie migrantov na hraniciach je podľa HRW porušením ich práva na azyl. Organizácia tiež vyzvala Brusel, aby „začal prejavovať solidaritu“ s migrantmi na oboch stranách hranice, ktorí „trpia a umierajú“.

Najtvrdšiu kritiku v správe však HRW smerovala na Bielorusko, kde je „násilie, neľudské a ponižujúce zaobchádzanie a nátlak“ zo strany príslušníkov hraničnej polície voči migrantom na „dennom poriadku“.

Bieloruská strana sa mohla podľa HRW v „niektorých prípadoch“ dopustiť „mučenia, čo je v rozpore s medzinárodnými právnymi záväzkami Bieloruska.“ „Bielorusko síce túto situáciu zosnovalo bez ohľadu na ľudské následky, ale Poľsko je napriek tomu za akútne utrpenie v pohraničnej oblasti spoluzodpovedné,“ uviedla Lydia Gallová z HRW vo vyhlásení.

Rozdelené rodiny

Traja ľudia podľa správy HRW obvinili poľských strážnikov z rozdelenia svojich rodín – pričom došlo aj k oddeleniu detí od ich rodičov –, keď zobrali ranených ľudí do nemocnice a zvyšok rodiny poslali naspäť do Bieloruska.

HRW vyzvala Bielorusko a Poľsko, aby prestali s migrantmi na hraniciach „hrať pingpong“ a umožnili „nezávislým pozorovateľom vrátane novinárov a humanitárnych pracovníkov prístup do momentálne neprístupných hraničných oblastí“

Bieloruské úrady odhadujú, že sa v ich krajine momentálne nachádza približne 7000 migrantov.

Do Poľska, ako aj do Litvy a Lotyšska začali masovo prichádzať migranti po tom, ako bieloruský líder Alexandr Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk im už nebude brániť v ceste do EÚ cez územie Bieloruska, čím reagoval na sprísnené sankcie Západu.

EÚ tvrdí, že Lukašenkov režim odvtedy migrantov na hranice zmienených krajín vysiela zámerne, aby tak spôsobil chaos a spory v eurobloku. Lukašenko to popiera. Ľudia z Iraku, Sýrie či Afganistanu prichádzajú do Bieloruska na turistické víza.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #bielorusko #migranti #Human Rights Watch #migračná kríza