Podľa vzoru USA a ZSSR zriadili Azerbajdžan a Arménsko horúcu linku

Arménsko po minulotýždňových stretoch na spoločnej hranici s Azerbajdžanom dosiahlo dohodu so susedom o vytvorení horúcej linky medzi šéfmi obrany oboch štátov.

24.11.2021 15:54
Azerbajdžan Foto: ,
Azerbajdžanskí vojaci držia národne vlajky v meste Agdžabadi, december 2020
debata (1)

Arménsky premiér Nikol Pašinjan počas utorňajšej online tlačovej konferencie uviedol, že kontakty medzi arménskymi a azerbajdžanskými predstaviteľmi by mali byť častejšie, aby „pomohli stabilizovať situáciu, našli riešenia a pokúsili sa vyhnúť krízam“.

Napätie medzi krajinami opäť eskalovalo uplynulý týždeň, keď nastali najhoršie strety od vlaňajška. Počas minulotýždňových bojov prišlo o život najmenej sedem azerbajdžanských vojakov. Podľa Pašinjana prišlo o život šesť arménskych vojakov a 32 ďalších padlo do zajatia.

Arménsko a Azerbajdžan sa po desaťročia sporia pre separatistický Náhorný Karabach, ktorý leží v Azerbajdžane, ale po vojne, ktorá sa skončila v roku 1994, bol pod kontrolou síl etnických Arménov podporovaných Jerevanom.

Vlani pre región vypukli boje, ktoré si za šesť týždňov vyžiadali viac ako 6 600 mŕtvych. Ukončila ich dohoda o prímerí sprostredkovaná Ruskom, v rámci ktorej Azerbajdžan získal kontrolu nad veľkými časťami regiónu a okolitými územiami.

Náhorný Karabach, Arménsko, Jerevan Čítajte viac Vojna o Karabach sa končí. Arménsko, Azerbajdžan a Rusko podpísali dohodu

Arménska opozícia však nesúhlasí s podmienkami spomenutej mierovej dohody. Tá totiž počíta s dopravným koridorom cez Arménsko, ktorý by spájal Azerbajdžan s jeho exklávou Nachičevan.

Ruský prezident Vladimir Putin bude v piatok hostiť Pašinjana a azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva na rozhovoroch v juhoruskom meste Soči. Očakáva sa, že Pašinjan a Alijev sa stretnú i 15. decembra v Bruseli na rokovaniach pod záštitou Európskej únie.

Telefónna “horúca linka” bola zriadená v 60. rokoch minulého storočia medzi vtedajším Sovietskym zväzom a USA v súvislosti s tzv. kubánskou raketovou krízou. Počas nej sa svet dostal najbližšie k vypuknutiu jadrového konfliktu. Zriadenie linky medzi Moskvou a Washingtonom malo za cieľ predchádzať ďalším podobným konfliktom a eskalácii napätia medzi vtedajšími veľmocami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Arménsko