Ukrajina začala vojenské cvičenia ochrany hraníc s Bieloruskom, cvičia aj Rusi

Ukrajina v stredu začala vojenské cvičenia zamerané na obranu svojich hraníc s Bieloruskom. Ich súčasťou je aj nácvik protitankových či výsadkových operácií, informuje agentúra Reuters.

24.11.2021 20:53 , aktualizované: 23:06
debata (59)

Tieto kroky prichádzajú v období zvyšovania ruskej vojenskej prítomnosti v blízkosti ukrajinských hraníc a tiež počas prebiehajúcej migračnej krízy na hraniciach Bieloruska s krajinami EÚ.

Predstavitelia ukrajinskej pohraničnej stráže uviedli, že na tejto „špeciálnej operácii“ na hraniciach s Bieloruskom sa zúčastnia okrem armády aj príslušníci Národnej gardy a polície.

„Na monitorovanie situácie budeme aktívne využívať drony,“ uvádza pohraničná stráž vo vyhlásení.

Ukrajina na hranice rozmiestnila 8500 vojakov a policajtov. Kyjev sa totiž obáva zatiahnutia do migračnej krízy, z ktorej Európska únia obviňuje režim bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka.

Kyjev má tiež obavy z uskutočnenia možného ruského vojenského útoku cez bieloruské hranice.

Ukrajina, ktorá sa uchádza o členstvo v NATO, dostala tento rok od Spojených štátov zásielku munície a protitankových striel, čo Moskva následne kritizovala. Kyjev v utorok v rámci balíčka pomoci v hodnote 2,5 miliardy dolárov dostal z USA dve lode, ktoré predtým používala americká pobrežná stráž.

Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že počas víkendu zhromaždilo Rusko na spoločných hraniciach viac ako 92-tisíc vojakov. Údajne sa tak pripravuje na útok, ktorý by sa mal podľa Kyjeva uskutočniť na prelome januára a februára budúceho roka. Kremeľ tieto tvrdenia poprel.

Rusko na ukrajinskú „špeciálnu operáciu“ odpovedalo usporiadaním vojenských cvičení v oblasti čiernomorskej námornej základne Novorosijsk východne od Krymu, ktorý v roku 2014 Rusko anektovalo. Stíhačky Suchoj v spolupráci s Čiernomorskou flotilou nacvičovali obranu základne pred leteckými útokmi.

Rusko tvrdí, že presuny vojakov a vojenskej techniky na jeho území sú jeho vnútornou záležitosťou, a popiera akékoľvek útočné úmysly. Moskva obvinila Spojené štáty z provokácie po tom, čo sa tento týždeň americké vojnové lode v Čiernom mori plavili v blízkosti ruského pobrežia.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #vojenské cvičenie #Ukrajina #vojna na Ukrajine