Podľa predbežných správ výbuch v bani na Sibíri nikto neprežil, obetí môže byť 52

Celkový počet obetí v dôsledku nešťastia v uhoľnej bani v Kemerovskej oblasti na ruskej Sibíri sa údajne vyšplhal až na 52. Vo štvrtok o tom informovala agentúra TASS, ktorá sa odvolala na nemenovaný zdroj.

25.11.2021 07:48 , aktualizované: 22:59
Kuzbas / Baňa / Baníci / Foto:
Záchranári počas prípravy na záchrannú misiu v uhoľnej bani neďaleko sibírskeho mesta Kemerovo, 25. november 2021
debata (1)

„Podľa predbežných údajov v bani nikto neprežil. Zahynulo až 52 ľudí vrátane banských záchranárov,“ uviedol zdroj pre TASS.

Nemenovaný predstaviteľ medzi obete započítal aj šesť záchranárov, ktorí v bani pátrali po preživších.

Guvernér Kemerovskej oblasti Sergej Civiľov už skôr spresnil, že pátracie a záchranné operácie boli prerušené po tom, ako záchranári v epicentre výbuchu a požiaru zistili vysokú koncentráciu metánu a oxidu uhoľnatého.

Podľa Federálnej služby pre dohľad v oblasti ekológie, technológií a využívania jadrovej energie (Rostechnadzor) došlo v bani Listviažnaja, ležiacej pri meste Belov v Kemerovskej oblasti, k výbuchu v jednej vetracej štôlni. Jeho príčinou mohlo byť vznietenie uhoľného prachu.

Zranenia po výbuchu v bani utrpelo 43 ľudí, všetci sa priotrávili oxidom uhoľnatým. Hospitalizovaných je 38 ľudí, z toho piati v ťažkom stave. O osude ďalších osôb nie je nateraz nič známe. Podľa agentúry Interfax sa predpokladá, že uviazli v únikovej šachte.

Podľa Federálnej služby pre dohľad v oblasti ekológie, technológií a využívania jadrovej energie (Rostechnadzor) došlo v bani Listviažnaja, ležiacej pri meste Belov v Kemerovskej oblasti, k výbuchu v jednej vetracej štôlni. Jeho príčinou mohlo byť vznietenie uhoľného prachu.

Celkovo sa v bani v čase zadymenia nachádzalo 285 ľudí, pričom záchranári evakuovali 239 z nich. Banskí záchranári nevedia, kde sa uviaznutí baníci nachádzajú, ale predpokladajú, že sa na povrch snažia dostať vlastnými silami, uvádza agentúra Interfax s odvolaním sa na ministerstvo pre mimoriadne situácie. Prípad vyšetruje príslušná prokuratúra.

Požiarnici a sanitky pri uhoľnej bani v...
Záchranári počas prípravy na záchrannú misiu v...
+2Záchranári prichádzajúci do uhoľnej bane...

Civiľov vo videu na sociálnej sieti Telegram povedal, že s uviaznutými baníkmi v podzemí „neprebieha žiadna komunikácia“. „Nie je tam hustý dym, takže budeme dúfať, že tam nie sú žiadne plamene,“ povedal Civiľov s tým, že vetracie systémy v bane fungujú.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že prezident Vladimir Putin „vyjadril hlbokú sústrasť“ rodinám obetí. Miestni vyšetrovatelia uviedli, že dym sa šíril v bani štvrtok okolo 08:35 h miestneho času (02.35 SEČ).

V tej istej bani došlo k tragédii aj v roku 2004, keď tam po výbuchu metánu zahynulo 13 ľudí. V roku 1981 si tam explózia vyžiadala päť ľudských životov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #baňa #Sibír #nehoda v bani