Interpol povedie kritizovaný Raísí, vo voľbe porazil Češku

Novým prezidentom Interpolu bol dnes zvolený šéf polície Spojených arabských emirátov (SAE) Ahmad Násir Raísí, informovali agentúra AFP aj Interpol na twitteri.

25.11.2021 09:31
Ahmad Násir Raísí Foto:
Ahmad Násir Raísí
debata (2)

O najvyšší úrad v tejto medzinárodnej policajnej organizácii sa uchádzala aj plukovníčka českej polície Šárka Havránková, ktorá je teraz viceprezidentkou Interpolu.

Raísí pritom čelí kritike kvôli prípadom mučenia a porušovania ľudských práv, ktorých sa podľa médií dopustila polícia v SAE pod jeho vedením. V niekoľkých krajinách sú na neho kvôli tomu podané trestné oznámenia. Organizácia MENA Rights Group, ktorá pôsobí v arabských krajinách a na Blízkom východe, poukazuje na opakované porušovanie práv zo strany bezpečnostných síl SAE.

Funkcia prezidenta Interpolu, ktorého mandát je štvorročný, je v mnohých ohľadoch reprezentatívna. Každodenný chod organizácie zaisťuje generálny tajomník, ktorým je teraz Nemec Jürgen Stock.

Nového prezidenta Interpolu zvolilo 89. valné zhromaždenie, ktoré od utorka zasadá v Istanbule a ktoré dnes končí. Jeho účastníci okrem iného schválili vstup Mikronézie, ktorá sa stala 195. členským štátom tejto organizácie, či rezolúciu vyzývajúcu na boj proti sexuálnemu zneužívaniu detí prostredníctvom internetu a sociálnych sietí.

suchoba Čítajte viac Interpol zadržal Michala Suchobu, pomohli aj Lovci lebiek
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Interpol #Ahmad Násir Raísí