Súd v Moskve rozhoduje o osude Memorialu, prítomní sú aj zahraniční diplomati

Najvyšší súd Ruskej federácie začal vo štvrtok posudzovať žiadosť generálnej prokuratúry na likvidáciu ľudskoprávnej organizácie Memorial. Ako informovala agentúra Interfax, na zasadnutí súdu sú prítomní aj zástupcovia veľvyslanectiev 21 krajín.

25.11.2021 14:22 , aktualizované: 15:47
Memorial / Rusko / Foto: ,
Ľudia pred budovou Najvyššieho súdu Ruskej federácie v Moskve počas pojednávania v prípade pozastavenia činnosti ľudskoprávnej organizácii Memorial, 25. november 2021
debata (27)

Tlačová služba súdu spresnila, že ide o predstaviteľov USA, Británie, Luxemburska, Estónska, Švédska, Belgicka, Nórska, Dánska, Švajčiarska, Poľska, Litvy, Bulharska, Austrálie, Slovinska, Holandska, Írska, Nového Zélandu, Španielska, Francúzska, Fínska a Kanady.

Ruská generálna prokuratúra požiadala najvyšší súd o likvidáciu Memorialu pre jeho údajné „systematické porušovanie zákona o zahraničných agentoch“. Ľudskoprávni aktivisti však tvrdia, že súdne podanie generálnej prokuratúry vychádza z politického rozhodnutia o likvidácii organizácie Memorial, ktorá sa zaoberá dejinami politických represií a ochranou ľudských práv.

„Opakovane sme tvrdili, že zákon (o zahraničných agentoch) bol pôvodne koncipovaný ako nástroj represálií voči nezávislým organizáciám a trvali sme na jeho zrušení,“ zdôraznil Memorial v jednom zo svojich dávnejších vyhlásení.

Michail Gorbačov Čítajte viac Gorbačov a Muratov vyzývajú prestať s pokusmi o likvidáciu ľudskoprávnej organizácie Memorial

Medzinárodná historická, vzdelávacia, dobročinná a ľudskoprávna spoločnosť Memorial bola založená v roku 1992 v Moskve na základe združenia Memorial, ktoré vzniklo v roku 1987 a malo mnoho regionálnych organizácií a skupín. V roku 1989 sa všetky zjednotili do celozväzovej spoločnosti Memorial, pričom jej čestným predsedom sa stal renomovaný vedec, sovietsky disident akademik Andrej Sacharov.

Medzinárodný Memorial bol zaradený do registra mimovládnych organizácií s „nálepkou“ zahraničného agenta v roku 2016. Ruské súdy túto organizáciu už niekoľko rokov opakovane pokutujú za porušenie zákona o zahraničných agentoch, pripomenula agentúra Interfax.

Polícia monitoruje situáciu pred budovou... Foto: SITA/AP, Dmitry Serebryakov
Memorial / Rusko / Polícia monitoruje situáciu pred budovou Najvyššieho súdu Ruskej federácie v Moskve počas pojednávania v prípade pozastavenia činnosti ľudskoprávnej organizácii Memorial, 25. november 2021

Označenie zahraničný agent vyvoláva konotácie z čias studenej vojny. Od takto označených subjektov sa v Rusku vyžaduje, aby v celom svojom obsahu dôsledne uvádzali, že sú „zahraničnými agentmi“, čo v prípade médií výrazne ovplyvňuje napríklad ich príjmy z reklamy. S týmto označením sú spojené aj problémy s predkladaním účtovníctva príslušnému kontrolnému úradu.

Označenie „zahraničný agent“ udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 bola platnosť zákona rozšírená tiež na médiá a od roku 2019 aj na jednotlivých novinárov a aktivistov.

Polícia odvádza zadržanú demonštrantku, ktorá... Foto: SITA/AP, Denis Kaminev
Memorial Polícia odvádza zadržanú demonštrantku, ktorá protestovala pred budovou Najvyššieho súdu Ruskej federácie proti pozastaveniu činnosti ľudskoprávnej organizácii Memorial, 25. november 2021

Obava pred ruským historickým revizionizmom

V súvislosti s možnou likvidáciou organizácie Memorial prezidenti pobaltských štátov a Poľska vyjadrili v spoločnom vyhlásení obavy nad ruským historickým revizionizmom.

Estónsky prezident Alar Karis, litovský prezident Gitanas Nauséda, lotyšský prezident Egils Levits a poľský prezident Andrzej Duda v spoločnom vyhlásení uviedli, že "organizácia Memorial je jednou z najstarších nezávislých organizácií chrániacich ľudské práva v Rusku a dokumentujúcich stalinistické zločiny v bývalom Sovietskom zväze.

„Veľmi si vážime obetavosť a odhodlanie pracovníkov organizácie Memorial a pamiatku obetí sovietskych zločinov spáchaných na poľskom, litovskom, lotyšskom a estónskom národe, ako aj na miliónoch Rusov a Ukrajincov či iných národoch,“ uviedli hlavy štátov. Ocenili tiež prácu ruských občanov pripravených „povedať celú nepríjemnú pravdu o dejinách a porušovaní ľudských práv totalitnými režimami“.

„Táto práca výrazne prispieva k budovaniu európskej kolektívnej pamäti,“ napísali. Okrem toho sa tiež dohodli na posilnení spolupráce v boji proti „falšovaniu histórie, dezinformáciám a historickému revizionizmu“. Ďalej sa zhodli, že budú spoločne strážiť historickú pamäť o zločinoch spáchaných totalitnými režimami.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ľudskoprávna organizácia #organizácia Memorial