Asi 200 migrantov sa pokúsilo násilne prekročiť hranicu Poľska

Počas stredajšej noci sa pokúsilo násilne prekročiť hranicu Poľska z bieloruskej strany zhruba 200 migrantov. Oznámila to vo štvrtok poľská pohraničná stráž.

25.11.2021 14:57 , aktualizované: 17:39
Migrácia / Migrant / Foto: ,
Migranti a v pozadí poľská pohraničná stráž pri ostatnom drôte na poľsko-bieloruskej hranici neďaleko mesta Grodno, november 2021
debata (16)

K incidentu došlo neďaleko dediny Czeremcha v Podleskom vojvodstve. Podľa hovorkyne poľskej pohraničnej stráže Anny Michalskej migranti v snahe násilne prekročiť hranicu hádzali do príslušníkov poľských bezpečnostných zložiek kusy dreva a kamene.

Dodala, že pokus migrantov prekročiť hranice sa im podarilo odraziť. Migranti tiež v snahe prejsť cez hranice poškodili časť plota z ostnatého drôtu pozdĺž hraníc. Aby sa cezeň dostali, zvalili naň konáre a iné veľké kusy dreva. Piatich migrantov podľa Michalskej previezli do nemocnice.

Bielorusko / Poľsko / Čítajte viac Zeman ponúkol Poľsku vyslanie českých vojakov na hranice s Bieloruskom

Migranti do Poľska, rovnako aj do Litvy a Lotyšska, začali prichádzať po tom, ako bieloruský líder Alexandr Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk im už nebude brániť v ceste do EÚ cez svoje územie, čím reagoval na sprísnené sankcie Západu.

EÚ tvrdí, že Lukašenkov režim odvtedy vysiela migrantov na hranice zmienených krajín zámerne, aby tak spôsobil chaos a spory v Únii. Lukašenko to popiera. Minsk pritom podľa Varšavy sľubuje migrantom z blízkovýchodných krajín, že prechodom cez Poľsko sa ľahko dostanú do EÚ. Varšava tiež tvrdí, že v pokusoch o destabilizáciu Únie takouto zámernou podporou migrácie Minsku pomáha Moskva.

Poľsko na prílev migrantov zareagovalo vyslaním tisícov vojakov do pohraničnej oblasti, zavedením výnimočného stavu, ako aj rýchlym stavaním plotu z ostnatého drôtu. Avizovalo tiež, že v decembri chce začať na hraniciach stavať múr, pričom jeho stavbu plánuje dokončiť v prvej polovici budúceho roku.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly / Čítajte viac Bieloruské ozbrojené sily vystrihávajú v noci diery do ostnatého plotu

Maďarsko, Srbsko a ilegálna migrácia

Maďarsko a Srbsko spolupracujú v boji proti tým, čo sa pokúšajú ilegálne prekročiť ich hranice, čo je mimoriadne dôležité v terajšom období, keď sa opäť začína západný Balkán napĺňať migrantmi. Povedal to vo štvrtok v Budapešti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó po schôdzke s ministrom zahraničných vecí Srbskej republiky Nikolom Selakovičom.

Szijjártó zdôraznil, že denne opúšťa Afganistan vyše 30-tisíc ľudí, pričom v Maďarsku tento rok zmarili zhruba v 100-tisíc prípadoch pokus o ilegálne prekročenie štátnej hranice.

Šéf maďarskej diplomacie pripomenul, že tento rok strážilo južné hranice Srbska 200 maďarských policajtov v desiatich turnusoch. Ich úlohou bolo brániť šíreniu migračnej vlny. Selakovič ocenil vzájomnú dôveru a úctu v maďarsko-srbských vzťahoch a dodal, že záujmom Belehradu je rozvinúť tieto vzťahy tak, aby vzájomná výmena tovaru prekročila hranicu dvoch miliárd eur ročne.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #bielorusko #migranti #migračná kríza